marți, 30 aprilie, 2024

Prioritate: Norma de hrana a detinutilor, stabilita de nutritionisti, conform unui proiect de lege adoptat de Guvern

Distribuie:

Publicat:

Nutritionistii sunt cei care vor stabili norma de hrana a detinutilor, dupa ce Guvernul a adoptat un proiect de lege in acest sens. Printre criteriile luate in seama de actul normativ se numara calitatea si cantitatea hranei, care vor fi stabilite in concordanta cu jurisprudenta Curtii Europene pentru Drepturile Omului, dar si cu standardele stabilite de catre Regulile Penitenciare Europene. Practic, de acum incolo normele minime obligatorii de hrana vor fi stabilite prin consultarea unor specialisti in nutritie in timp ce pentru fundamentarea baremelor calorice au fost avute in vedere recomandari de la Institutul de Diabet, Nutritie si Boli Metabolice N. Paulescu, Institutul de Boli Infectioase Prof. dr. Matei Bals si de la Institutul de Pneumologie Marius Nastadin Capitala.

“Faptul ca se implica nutritionistii e un lucru foarte bun. Proiectul vine in contextul hotararii date de CEDO. E normal sa se ia masuri si in aceasta directie pentru ca, pe langa supraaglomerarea din inchisori si un acces limitat la servicii de sanatate, calitatea hranei se regaseste in aceste decizii. Din punctul meu de vedere, ar trebui facute modificari in special la grupurile considerate vulnerabile – copii, femei insarcinate, detinuti cu boli cronice sau infectioase”, sustine Maria Andreescu, directorul executiv al Asociatiei Pentru Apararea Drepturilor Omului in Romania – Comitetul Helsinki (APADOR CH).

Pe de alta parte, sociologul Alfred Bulai recunoaste ca hrana din inchisori este inferioara celei din alte state europene, dar este de parere ca legea proaspat votata vine de fapt in contextul in care, tot mai frecvent, politicienii de la noi ajung sa infunde inchisorile.


“De cinci-sase ani, de cand intra si politicienii la inchisoare, puscariile au devenit mai atractive pentru publicul larg. In ultimii ani, detinutii au facut presiuni si au obtinut in permanenta mai mult decat copiii din orfelinate sau bolnavii din spitale. Asta pentru ca, daca pe detinuti ii reprezinta niste avocati, pe orfani nu ii reprezinta nimeni. Ne facem ca nu vedem aceste probleme”, este de parere sociologul Alfred Bulai.

“Acum, primesc in farfurie doar numarul de calorii, dar nu primesc branzeturi, legume sau fructe. Spre exemplu, starea copiilor din penitenciare poate fi pusa in pericol pentru ca nu se dezvolta normal in lipsa unor asemenea alimente si ulterior e greu sa ii mai recuperezi social”, sustine insa directorul executiv APADOR – CH, Maria Andreescu. Pe de alta parte, daca potrivit Administratiei Nationale a Penitenciarelor hrana unui detinut ajunge la 32 de lei pe zi, cea pentru un bolnav internat in spital nu depaseste 15 lei, in timp ce hrana pentru un copil de cresa ajunge la 12 lei.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img