luni, 20 mai, 2024

Rusia a recunoscut independenţa republicilor separatiste din estul Ucrainei. Putin: Avem tot dreptul să luăm măsuri

Distribuie:

Publicat:

Criza din Ucraina a ajuns într-o fază extrem de periculoasă, după mutarea provocatoare a preşedintelui rus. Într-o transmisiune în direct, Vladimir Putin a recunoscut independenţa regiunilor separatiste Doneţk şi Lugansk, din estul Ucrainei.

Decretele semnate luni seară de liderul de la Kremlin prevăd inclusiv trimiterea de forțe armate de menținere a păcii în cele două republici separatiste, relatează agenţiile de presă internaţionale, ceea ce înseamnă că trupele ruse au undă verde să treacă granița în țara vecină.

Ministerul de Externe de la București a ridicat nivelul de alertă la “maximum” pentru Ucraina – “Părăsiți imediat țara!” este mesajul transmis de MAE cetățenilor români de acolo.

În direct la televiziunea națională, liderul rus a semnat decretul de recunoaștere a independenței celor două republici autoproclamate Donețk și Lugansk, teritorii pro-ruse din estul Ucrainei care s-au rupt de Kiev în 2014, după ce Rusia a anexat Crimeea.

Recunoașterea de către Moscova a independenței celor două republici respinge de facto armistițiul mediat în 2015 de Franța și Germania, sub titulatura -Acordurilor de la Minsk- și oferă Moscovei pretextul de a trimite fățiș trupe în regiune.

Anunțul recunoașterii a venit la capătul unui discurs de o oră în care Vladimir Putin a făcut o cascadă de declarații revizioniste șocante: „Ucraina este o creație bolșevică. Ucraina a fost numit după Lenin. Lenin a fost autorul și arhitectul Ucrainei.”

În discursul său, Vladimir Putin a vorbit peste jumătate de oră despre istoria Imperiului Țarist, a URSS şi a Ucrainei. Observatorii internaționali l-au numit drept un “delir sovietoid”.

Vladimir Putin a mai spus că preocupările de securitate ale Rusiei au fost ignorate şi a atacat ideea ca Ucraina să se alăture alianței defensive NATO, spunând că ar servi drept “o amenințare directă la adresa securității Rusiei”

Vladimir Putin: „În documentele NATO, țara noastră este declarată oficial şi în mod direct, principala amenințare la adresa securității euro-atlantice, iar Ucraina ar servi drept un punct principal de desfășurare pentru un astfel de atac (împotriva Rusiei)”.

„Știm, de asemenea, că au existat deja declarații despre faptul că Ucraina urmărește să își producă propriile arme nucleare. Și nu este doar o bravură. Ucraina posedă într-adevăr tehnologii sovietice și mijloace pentru producerea unor astfel de arme”, a mai spus Putin.

De aici încolo totul este posibil, întrucât soldaţii ruşii ar putea ajunge la o confruntare directă cu trupele ucrainene. În ultimii 8 ani a fost un razboi prin interpuşi, cu arme ruseşti.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img