miercuri, 1 mai, 2024

”Selfie-urile pe tren ucid”. CFR atrage atentia adolescentilor dornici de poze inedite

Distribuie:

Publicat:

Selfie-urile pe tren ucid”, le atrag atentia reprezentantii CFR adolescentilor care vor sa-si faca poze pe vagoane.

Numarul celor electrocutati in aceste conditii a crescut alarmant in ultimii ani: sunt peste 50 de raniti si 15 morti. Iar medicii vin si ei cu un avertisment: pacientii care supravietuiesc pot ramane mutilati pe viata.

O femeie povesteste ca fiul ei de 15 ani are nevoie de operatii chiar si la 1 an de cand a fost electrocutat dupa ce s-a urcat pe vagonul de tren pentru a-si face o poza.

In ultimii 5 ani, doar la Spitalul Grigore Alexandrescu au ajuns 50 de pacienti cu arsuri grave dupa ce s-au urcat pe un vagon de tren. Cel mai mic avea doar 10 ani. Acum, aici, din acelasi motiv sunt internati 3 adolescenti.

Doi sunt in sectia de chirurgie plastica, iar un baiat de 13 ani, inca intubat si ventilat mecanic, e la terapie intensiva. Toti au arsuri pe mai mult de 70% din suprafata corpului.

Dr. Raluca Alexandru, purtator de cuvant Spitalul Grigore Alexandrescu: ”Raman sechele mari, au nevoie de spitalizare indelungata. Pot avea loc si electrocutari in care sa treaca curentul in jurul oaselor si produce distructii din interior spre exterior, de asta sunt mult mai grave decat orice alta arsura.″

Teribilismul, dorinta de a avea o fotografie speciala sau pur si simplu curiozitatea duc la astfel de situatii. Din pacate, fotografiile in apropierea trenurilor sau chiar pe vagoane au devenit o moda printre adolescenti.

Adolescentii care vor sa faca astfel de poze trebuie sa stie ca sun tin pericol si atunci cand nu ating firele. Tensiunea pe linia de contact este de 27.000 V. Cablul sub tensiune creeaza un camp electric care poate fi periculos la distante mici.

Un om care se apropie de cablu, urcandu-se pe vagon sau pe locomotiva, devine un fel de paratrasnet. Adica, fiind neutru din punct de vedere electric, are loc o strapungere a aerului si o descarcare electrica, formandu-se astfel un arc electric.

Foarte putini inteleg insa aceste lucruri mai ales ca firele par departe, la inaltime. Iar aceasta greseala teribila ii poate costa viata.

Pentru a atrage atentia asupra pericolului, reprezentantii CFR au lansat campania ″Trasforma-ti vacanta intr-o bucurie, nu intr-o tragedie″⁣.

Constantin Axinia, directorul general al CFR SA: „Este un lucru pentru noi foarte ingrijorator, vrem o constientizare a calatorilor, a tinerilor in general, si sa renunte la acest obicei. Ne simtim datori sa le transmitem un mesaj: mai bine sa faca un selfie intr-o zona frumoasa decat intr-o zona periculoasa.″

De-a lungul timpului si adultii au cazut in aceasta capcana. Potrivit statisticilor de la CFR, in ultimii 5 ani, 16 persoane cu varsta peste 30 de ani au fost ranite prin electrocutare, iar 9 dintre ele au decedat.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img