duminică, 19 mai, 2024

Semne care anunta instalarea diabetului

Distribuie:

Publicat:

Diabetul zaharat este o boala care afecteaza 415 milioane de persoane din intreaga lume, peste 5 milioane de decese fiind asociate acestei afectiuni, arata cele mai recente statistici. Cauzele incriminate sunt reunite cel mai adesea in ceea ce numim stil de viata modern. Adica: mancare multa si grasa, zahar in exces, sedentarism, fumat, somn insuficient, la care se adauga si predispozitia genetica.

Intre debutul bolii si diagnosticarea ei trec intre 5 si 10 ani, cel putin, atrag atentia medicii diabetologi. Aceasta pentru ca, la noi, nu exista o investigare activa, astfel ca diagnosticul se pune intamplator, cu ocazia analizelor facute la angajare, la casatorie sau chiar la aparitia complicatiilor grave de tipul infarctului de miocard sau a atacului vascular-cerebral. Potrivit prof. dr. Cristian Serafinceanu, medic primar de diabet, nutritie si boli metabolice, seful Centrului de Dializa din cadrul Institutului de Diabet, Nutritie si Boli Metabolice „Prof. dr. Nicolae Paulescu“ din Bucuresti, ar fi util un program de screening care sa vizeze cel putin jumatate din populatia adulta a Romaniei. 

Cu toate acestea, anumite semne ar trebui sa ne dea de gandit pentru ca ele ar putea anunta prezenta unui diabet. Astfel setea excesiva sau nevoia frecventa de a urina pot fi un semn al prezentei excesului de zahar in sange. Acesta pune presiune pe rinichi, care incearca sa scape de glucoza suplimentara prin urina. Cresterea poftei de mancare poate fi un alt semn de diabet.  Acest lucru se intampla deoarece insulina, si asa produsa in cantitati insuficiente, nu este utilizata corect. Daca glucoza produsa de ficat nu poate fi descompusa de insulina si deci folosita drept combustibil de celule, apar starile de oboseala nejustificate si somnolenta din timpul zilei. Pielea uscata si senzatia de mancarime, ranile care se vindeca greu, senzatia de amorteala si infectiile frecvente pot fi alte semne ale diabetului, la fel ca vederea incetosata.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img