luni, 20 mai, 2024

Vaslui : Dosarul fetei de 16 ani disparuta, clasat a doua oara de procurori

Distribuie:

Publicat:

 Parchetul de pe langa Tribunalul Vaslui a clasat pentru a doua oara dosarul in care a fost cercetata uciderea Adrianei Motas, fata de 16 ani disparuta fara urma din Barlad, in anul 2013. Procurorii sustin ca tanara traieste si ca medicul care a fost suspectat de crima ar fi ajutat-o sa fuga de acasa. Adriana Mota, locuia intr-o comuna din Vaslui si invata la un liceu din Barlad, unde mergea zilnic cu microbuzul. In data de 5 martie 2013, la ora 15.58, fata a urcat in masina lui O.M, un cunoscut chirurg din Barlad. Camerele de supraveghere video din zona liceului au surprins ultimele imagini cu tanara. Medicul, O.M. a cunoscut-o pe tanara in iulie 2012, cand aceasta i-a fost pacienta. El a recunoscut ca a intretinut relaxii sexuale cu minora, chiar in camera de garda a spitalului.

Un an mai tarziu, prietenul Adrianei, a aflat de aceasta idila si a inceput sa il santajeze pe medic. O.M. era pe atunci si consilier local, avea o soţie si doi copii. In dimineata zilei in care a disparut, adolescenta i-a trimis un mesaj, cerandu-i 3.500 de lei, ca sa nu faca publica relatia dintre ei. Medicul a venit la liceu, a luat-o cu masina si, declara el, a anuntat-o ca-i poate da doar 2.000 de lei, iar fata i-a zis ca e in regula si l-a rugat sa o duca la iesirea din Barlad spre Bucuresti. Intr-una din declaratiile pe care le-a dat dupa disparitia ei, O.M. sustine ca a mers pana la un sens giratoriu de langa oras si ca a lasat-o pe Adina acolo, intr-un scuar. Chirurgul a venit cu mai multe versiuni in ancheta si, la un moment dat, a spus ca "a dus fata in afara localitatii si a predat-o catre trei barbati carora le-a dat suma de 4.000 de lei, ca sa-l scape de ea. Dupa aceea, a revenit si a spus ca a fabulat, din cauza labilitatii psihice. Dar a scris cu mana lui faptul ca i-a trecut prin cap sa angajeze pe cineva pentru a o inlatura pe fata", declara, in iulie 2013, procurorul de caz Alice Ruja.

Tanara a urcat in masina medicului la 15.58. La ora 16.16, barbatul a fost localizat, cu ajutorul telefonului mobil, pe raza unei comune de langa Barlad. Medicul le-a declarat anchetatorilor ca, dupa ce fata a coborat din masina, el a mers in Badeana, unde are un teren. La perchezitii, politistii au descoperit acolo doua gropi de put, acoperite cu pamant. Muncitorii care au sapat gropile au spus ca ei le-au astupat, pentru ca n-au gasit apa. Iar anchetatorii n-au mai excavat, pentru a vedea daca in acel loc au fost sau nu ingropate probe. In momentul disparitiei fetei, medicul O.M a fost surpins mergand adesea in zona barajului de la Fichitesti, insa a motivat ca il vizita pe cel care ii ingrijea terenul.

In anul 2014, procurorul de caz Alice Ruja a clasat dosarul sustinand ca "exista probe ca fata era in viata dupa data disparitiei". A convins-o un SMS pe care prietenul fetei, l-a primit la 18 martie 2013: "Puf nu fi suparat. Am plekat sa te acoper pe tn. Sunt bn la Buc lucrez la un club. Ast e tel la colega mea. Vb. cu mama si zi ca ma intorc cand se termina tot. Adina".

Dupa cercetari, s-a descoperit faptul ca mesajul era trimis din Barlad, de pe o cartela prepay. De pe ea a fost trimis doar acest mesaj. Parintii tinerei au facut plangere impotriva solutiei de clasare in anul 2014, timp in care Tribunalul Vaslui a decis ca cercetarile sa fie luate. Sase ani a durat noua ancheta, timp in care, conform documentelor oficiale, a fost efectuata o singura cercetare. A fost cautat cadavrul fetei pe fundul lacului de acumulare din Fichitesti. "Din toate aceste verificari s-a stabilit cu certitudine ca nu exista niciun indiciu cu privire la savarsirea unei infractiuni de omor sau a altei infractiuni", precizeaza prim-procurul Sorin Armeanu, in ordonanta prin care, la 27 octombrie 2020, a dispus din nou clasarea dosarului. Tot el este de parere ca barbatul a ajutat-o pe fata sa fuga de acasa si ca ea ar fi in Italia. Mama tinerei insa a trimis un memoriu procurorului general al Romaniei, Gabriela Scutea, prin care o roaga sa ia masuri.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img