joi, 2 mai, 2024

VESTI bune pentru romanii cu credite la sfarsit de an

Distribuie:

Publicat:

Indicele Robor la 3 luni, in functie de care sunt calculate dobanzile la majoritatea creditelor in lei, a scazut la nivelul de 2,05%, cel mai mic din ultima luna si jumatate, potrivit datelor publicate vineri de Banca Nationala a Romaniei (BNR), informeaza news.ro.

Robor la 3 luni este indicatorul principal in functie de care se calculeaza dobanzile variabile la creditele in lei.

Joi, indicele a scazut la 2,08%. Nivelul atins vineri, 2,05%, este cel mai mic din data de 14 noiembrie, cand a fost 1,92%.

Indicele Robor la 6 luni a ramas vineri la nivelul atins joi, 2,27%

ROBOR (Romanian Interbank Offer Rate) este rata medie a dobanzii pentru creditele in lei acordate pe piata interbancara, iar cresterea acestui indicator va duce la un avans al ratelor in cazul creditelor in lei.

Indicatorul a crescut accelerat din data de 18 septembrie, cand a atins nivelul de 1%.

CITESTE SI: Ce se intampla cu salariile romanilor incepand cu anul 2018. Schimbarile sunt majore

Anul viitor vine cu schimbari majore pentru salariile romanilor. Salariul minim va creste, iar contributiile sociale vor fi transferate de la angajator la angajat, iar din prima zi a noului an impozitul pe venit scade de la 16 la 10%.

Guvernul a adoptat o hotarare prin care stabileste ca salariul de baza minim brut pe tara garantat in plata se majoreaza de la 1.450 lei la 1.900 lei lunar, incepand cu data de 1 ianuarie 2018, in aceasta suma nefiind incluse sporuri si alte adaosuri.

Pentru un program complet de lucru de 166,666 ore in medie pe luna, in anul 2018, valoarea medie orara a salariului de baza minim brut pe tara garantat in plata reprezinta 11,40 lei/ora pentru cei 1.900 lei lunar.

"Asta inseamna ca anul viitor, salariul net care acum este 1.065 de lei va ajunge la 1.163 de lei pentru persoanele care nu au alte persoane in intretinere. (…) Incerc sa-i conving, inca o data, pe toti angajatii ca nu le va scadea netul in urma trecerii acestor contributii", a explicat ministrul Muncii, Lia Olguta Vasilescu.

Guvernul va reduce, la 1 ianuarie 2018, numarul de contributii sociale obligatorii pe care trebuie sa le plateasca angajatorii pentru propriii salariati, conform unui act normativ publicat vineri in Monitorul Oficial.

De anul viitor, vor exista doar trei contributii sociale obligatorii, fata de sase, cate sunt acum, reiese din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 79/2017 pentru modificarea si completarea Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal.

• contributia la pensii pentru conditii normale de munca, in cota de 25%, ce va fi in totalitate in sarcina salariatului:

– daca este vorba de conditii deosebite de munca, angajatorul va avea in sarcina o cota suplimentara de 4% (deci 29% in total, salariat + angajator);

– daca este vorba de conditii speciale de munca, angajatorul va avea in sarcina o cota suplimentara de 8% (deci 33% in total, salariat + angajator);

• contributia la sanatate, in cota de 10%, ce va fi in totalitate in sarcina salariatului;
• contributia asiguratorie pentru munca, in cota de 2,25%, ce va fi in totalitate in sarcina angajatorului.

Pentru salariatii care lucreaza in conditii normale, se va datora CAS de 25%, insa daca va fi vorba de conditii mai grele de munca, se va datora CAS de 29% sau 33%. Cu alte cuvinte, angajatorul va datora CAS, impreuna cu salariatul, numai cand vine vorba de conditii mai grele de munca.

Contributia asiguratorie pentru munca va fi formata din actualele contributii pentru somaj, concedii medicale, riscuri profesionale si creante salariale.

Anul 2018 aduce si reducerea impozitului pe venit de la 16% la 10% pentru veniturile din salarii, precum si pentru pensiile peste 2.000 de lei, pentru chirii, dobanzi sau activitati agricole.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img