luni, 6 mai, 2024

12 ani de inchsioare pentru un cunoscut actor si jurnalist. Este acuzat de deturnare de fonduri

Distribuie:

Publicat:

Cunoscutul actor si jurnalist tadjic, Khairullo Mirsaidov, a fost condamnat miercuri la 12 ani de inchisoare pentru deturnare de fonduri in aceasta fosta republica sovietica din Asia Centrala, la capatul unui proces denuntat ca politic de organizatiile pentru apararea drepturilor omului.

Mirsaidov a fost acuzat mai ales ca a deturnat aproximativ 13.500 de dolari din fondurile publice oferite de statul tadjic echipei sale de actori ce reprezenta Tadjikistanul la concursuri de teatru in Rusia.

In virtutea acestei hotarari, el trebuie sa ramburseze statului suma pe care ar fi deturnat-o.

Mirsaidov, care a respins in mod repetat acuzatiile impotriva sa sustinand ca este nevinovat, va face apel impotriva hotararii de condamnare, potrivit avocatei sale, Dilafruz Samadova.

Mai multe ONG-uri pentru drepturile omului, inclusiv Human Rights Watch si Comitetul Helsinki din Norvegia, au criticat procesul. Ele se tem ca Khairullo Mirsaidov va fi pedepsit dupa ce a acuzat public de coruptie un responsabil local avand legatura cu distribuirea de fonduri catre compania sa de teatru foarte populara.

Mirsaidov este de asemenea un jurnalist independent cunoscut pentru articolele sale critice fata de autoritatile tadjice, publicate in presa locala si internationala.

Tadjikistanul, o tara foarte saraca de 9 milioane de locuitori, ocupa locul 161 in clasamentul Transparency International privind perceptia coruptiei realizat in 180 de state.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img