luni, 6 mai, 2024

7 simptome ale endometriozei pe care fiecare femeie ar trebui sa le cunoasca

Distribuie:

Publicat:

Endometrioza este o boala in care tesutul interior al uterului creste in afara lui si cauzeaza un raspuns inflamatoriu. Acest proces, in particular, in care tesutul urmeaza o directie gresita in timpul menstruatiei prin tubul falopian este numita menstruatia retrograda, si se crede a fi principala cauza a endometriozei, potrivit specialistilor.

Desi cauza exacta a bolii este inca necunoscuta, cel mai comun factor de risc al endometriozei este o istoricul medical al familiei. Asa ca, daca mama sau sora ta se confrunta cu aceasta conditie, este posibil sa o experimentezi si tu. Chiar daca endometrioza poate aparea la orice varsta reproductiva, femeile de 30 de ani sunt mai predispuse.

Pentru majoritatea femeilor care se confrunta cu endometrioza, nu este deloc simplu, deoarece aceasta este responsabila pentru multele zile lipsa de la scoala sau serviciu si interfereaza cu calitatea generala a vietii, inclusiv disfunctionalitate sexuala si probleme in relatie. Mai mult decat atat, poate dura cativa ani ca endometrioza sa fie depistata, de aceea este important pentru femei sa fie capabile sa depisteze unele simptome ale endometriozei cat mai devreme si sa inceapa sa le trateze.

Din pacate, semnele variaza in functie de organismul fiecareia, iar unele femei s-ar putea chiar sa nu experimenteze niciun fel de simptom. Iata 7 simptome ale endometriozei la care ar trebui sa fii atenta:

Menstruatia este foarte dureroasa. Endometrioza duce crampele menstruale la un alt nivel. Durerea pe care o simti atunci cand ai endometrioza incepe cu o zi sau doua inainte de menstruatie si continua pentru mai multe zile dupa. Aceasta durere din timpul menstruatiei are de-a face cu raspunsul hormonal al organismului. In fiecare luna, tesutul care captuseste cavitatea uterului – numit endometru – se ingroasa, apoi sangereaza. Din cauza ca sangele nu are pe unde sa iasa din cavitatea abdominala, atunci cand menstruatia retrograda se intampla, poate cauza dureri.

Activitatea sexuala este dureroasa. Simti durere sau disconfort in timpul sexului? Ar putea fi un simptom al endometriozei, deoarece tesutul uterin care ar trebui sa sangereze in fiecare luna in timpul menstruatiei se poate depozita in regiunea pelviana, ceea ce va face ca sexul sa fie mai putin placut pentru tine. Țesutul se poate reface in timp pentru a cauza durere pelviana si durere in timpul actului sexual pentru unele femei.

Nu reusesti sa ramai insarcinata. Daca incerci de mai mult timp sa ramai insarcinata insa nu ai avut succes, ar trebui sa vorbesti cu medicul despre endometrioza, deoarece poate fi o cauza a infertilitatii. De fapt, 25-50 % dintre femeile infertile au endometrioza, potrivit unui studiu publicat in Journal of Assisted Reproduction and Genetics. 

Mersul la toaleta iti provoaca dureri. Nimic nu este mai inconfortabil ca situatia in care nu-ti poti face nevoile, mai ales din cauza durerii. Din pacate, endometrioza poate interveni si in acest aspect al vietii. Din moment ce sangele nu are unde pe unde sa iasa, in cazul endometriozei, tesutul se aduna si poate cauza dureri in regiunea pelviana, inclusiv in apropiere de vezica urinara si rect.

Simti durere si intre menstruatii. Asa cum endometrioza cauzeaza dureri in timpul menstruatiei, o poate face si in restul lunii. Motivul din spatele acestei dureri are de-a face cu faptul ca tesutul endometrial este activ hormonal indiferent de locul din organism, atunci cand este localizat in afara uterului, si poate cauza un raspuns inflamatoriu care provoaca mai multa durere.

Sangerare abundenta in timpul menstruatiei. O sangerare abundenta in timpul menstruatiei este unul dintre factorii de risc ai endometriozei, alaturi de o menstruatie scurta, infertilitate si inceperea menstruatiei la o varsta frageda. Desi este neclar din ce cauza femeile cu endometrioza au o sangerarea abundenta, acest simptom este de obicei cel care interfereaza de cele mai multe ori cu viata lor. 

Observi sangerari si pete in afara menstruatiei. Sangerarea dintre menstruatii nu este doar o inconvenienta, ci si un motiv de ingrijorare. Daca te confrunti cu acest lucru si nu-ti poti explica motivul, ar trebui sa vorbesti de indata cu un specialist. sursa: elle.ro

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img