marți, 7 mai, 2024

Atentie! Aceste obiceiuri baga tot mai multi vasluieni in spital! Telefoanele si tabletele au ajuns un real pericol pentru sanatate

Distribuie:

Publicat:

Tot mai mulți tineri au de suferit din această cauză. Telefoanele și tabletele au ajuns un real pericol pentru sănătate. Medicii ieșeni se confruntă cu tot mai multe astfel de cazuri. Multe persoane ajung la spital și au nevoie de terapie pentru a-și reveni. Coloana cervicală este frecvent afectată de aceste probleme. Iată ce spun cadrele medicale și care sunt pericolele care îi pândesc pe cei care fac abuz de tehnologie.

În ultimii ani, tot mai mulți tineri suferă de probleme de sănătate din cauza tehnologiei. De cele mai multe ori este vorba despre persoane care abuzează de tehnologie. Principala cauză pentru aceste îmbolnăviri este tehnologia și poziția deficitară în care multe persoane stau în timp ce folosesc telefoanele mobile, tabletele sau calculatoarele. Astfel, doctorii susțin că adresabilitatea a crescut din această cauză. Totodată, pe lângă problemele de vedere, în ultimii ani s-a nuanțat și o mare adresabilitate a pacienților care suferă de afecțiuni ale coloanei cervicale. Îngrijorător este faptul că mulți dintre pacienți sunt tineri, care ajung să sufere de afecțiuni greu de tratat.

Tot mai mulți tineri ajung la spital cu aceste afecțiuni

Conform cadrelor medicale, chiar dacă nu este dovedit științific că aceste lucruri cauzează probleme de sănătate, medicii susțin că ele sunt un factor important.
„E greu de dovedit relația dintre afecțiuni cu poziția pe care o avem la calculator sau asupra telefonului. Cu toate acestea, acesta este unul dintre factorii importanți. Suferințele artrozice le înregistrăm la vârste din ce în ce mai fragede, dar nu putem demonstra etiologic că o persoană are dureri cervicale pentru că stă cu ochii în ecranul telefonului. Chiar dacă nu avem dovezi științifice, acesta este cu siguranță un factor favorizant. Trebuie să ajustăm scaunele pe care stăm la birou, să fim atenți”, precizează dr. Doru Baltag, director medical la Spitalul de Recuperare din Iași.

Terapii de lungă durată pentru vindecarea acestor probleme

Cea mai frecventă afecțiune provocată de utilizarea abuzivă a telefoanelor este spondiloza cervicală. Aceasta presupune modificări în arhitectura coloanei vertebrale. Cu toate aceastea, tinerii pot să repare aceste defecte, prin sport și terapie. „La anii tinereții, în cazul adultului tânăr, lucrurile sunt reversibile. Un program compensator de kinetoterapie, gimnastică și activități sportive poate compensa o poziție vicioasă. Astfel, lucrurile sunt corectabile până la 45 sau 50 de ani. La toate vârstele întâlnim frecvent spondiloza cervicală. Aceasta presupune modificări ale corpilor vertebrali, pensări discale, deci modificări de arhitectură vertebrală”, adaugă dr. Doru Baltag.

Tehnologia provoacă și alte afecțiuni grave

În rândul ieșenilor apar frecvent și pacienți care au vederea afectată din cauza tehnologiei. Astfel, vertijul, astenia sau insomniile sunt afecțiuni frecvente în rândul ieșenilor. Conform cadrelor medicale, situația poate deveni mai dramatică, întrucât în anumite zone ale globului mai mulți tineri dezvoltă epilepsie din cauza ecranelor luminoase.

„Utilizarea îndelungată a calculatorului sau a telefonului conduce, în primul rând, la probleme vizuale. Astfel, pacienții nu adaptează corect distanța dintre ochi și ecran. Jocul contrastelor obosește de multe ori ochiul și este nevoie de ochelari sau ecrane de protecție. După etapa oboselii oculare se poate instala cefaleea, ulterior vertijul, astenia, indispoziția sau insomnia. Toate acestea pot fi consecințe ale expunerii la ecranul luminos. În situațiile cele mai dramatice, persoanele cu risc epileptogen pot face crize epileptice. Contrastul luminos este un factor de declanșare a crizelor epileptice. Sunt cunoscute situațiile, mai ales la adolescenții japonezi, care dezvoltă crize epileptice. Este o formă de epilepsie reflexă, cu punct de plecare vizual”, mai spune dr. Doru Baltag

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img