luni, 13 mai, 2024

Cauzele balbaielii la copii

Distribuie:

Publicat:

Daca aveti un copil care vorbeste balbait, aflati ca aceasta afectiune poate fi cauzata de probleme emotionale, care pot fi vindecate. In caz contrar, un copil balbait poate ajunge un adult anxios sau chiar depresiv.
De cele mai multe ori balbaiala apare din cauza unor traume emotionale.

„Un copil poate dezvolta fobie de gandaci. Poate fi frustrat ca nu vorbeste corect si atunci e corectat de parinti si mai sunt factorii de mediu si aici vorbim de comportamentul parintilor. Copilul este criticat, prin critici, comparatii, reprosuri. O alta cauza, divortul parintilor in primul an de gradinita sau de scoala, perfectionismul parintilor, schimbarea domiciliului”, afirma Dragan Claudia Izabela, psiholog clinician specialist .

Mai mult, parintii pot contribui la accentuarea acestei tulburari daca nu stiu sa gestioneze corect problema.
„Prin pedepsirea copilului in momentul in care se balbaie, prin imitarea copilului balbait, prin obligarea copilului de a vorbi in public sau in fata persoanelor necunoscute”, adauga Dragan Claudia Izabela, psiholog clinician specialist.

In cazul in care dureaza mai mult de 6 luni, este recomandat ca cei mici sa fie evaluati de catre un logoped sau psiholog.

„Primordial in edicarea balbismului este educarea parintelui. Copilul nu trebuie corectat in public, nu trebuie reprosat, pedepsit. Prima etapa ar fi psihoterapia, interventia familiala si consilierea parintilor si in al doilea rand logopedia, prin stabilirea ritmului respirator si imbunatatirea fluentei verbale”, spune Dragan Claudia Izabela, psiholog clinician specialist.

Daca balbaiala nu este tratata, copilul poate ajunge un adult introvertit, anxios, cu o stima de sine scazuta sau chiar depresiv.
 

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img