luni, 13 mai, 2024

Cum sa te impaci cu partenerul dupa o cearta

Distribuie:

Publicat:

Certurile in cuplu sunt inevitabile. Dar cum poti sa repari lucrurile daca ai spus sau ai facut ceva daunator pentru relatie in timpul confruntarii? Totul tine de modul in care incerci sa rezolvi conflictul. Iata 5 pasi simpli pentru impacare:

1. Recunoaste cand ceva nu este in regula. in acest moment, poate nici nu stii ce l-a deranjat pe celalalt. Dar este suficient sa stii ca ceva e in neregula pentru a incepe o conversatie. 

2. Nu fi defensiva cand ceri detalii despre ce s-a intamplat. Cu cat esti mai dispusa sa iti asculti partenerul si sa afli ce nevoi are, cu atat relatia va fi mai buna. Una dintre cele mai bune tehnici de a reduce defensivitatea este de a-ti propune sa asculti si sa nu intervii decat mai tarziu. Nu rezolvi nimic daca pui multe intrebari, ceri multe detalii si nici macar nu ii asculti parerea. Asculta cu atentie, fara a da vina sau a te justifica. Spune-i partenerului tau inainte de a incepe ca vrei sa asculti cu atentie tot ce are de zis si ca nu ii vei raspunde decat mai tarziu. 

3.  Ofera-ti timpul necesar pentru a reflecta asupra a ceea ce ai auzit inainte de a raspunde.
Ca sa poti sa nu reactionezi imediat la ce ai auzit in incercarea de a te justifica si proteja cu privire la punctul de vedere al partenerului tau poate dura ceva timp. Pune-ti cateva intrebari de genul: "Mi s-a mai intamplat asta si cu alti oameni in trecut?" sau "Cat de diferit e partenerul meu de mine de a fost atat de dureros pentru el?"

4. Pregateste-ti ce vrei sa spui. Nu este vorba despre un discurs aici. Dar trebuie sa iti fixezi anumite lucruri privitoare la modul in care vrei sa ca relatia sa functioneze, despre zonele in care trebuie sa va imbunatatiti si de ce anume iti pare rau. Un simplu "imi pare rau" nu este de ajuns. Scuzele trebuie sa fie specifice si trebuie oferite abia dupa ce intelegi cu adevarat impactul actiunilor tale. Scrierea gandurilor iti permite sa analizezi mai mult si, prin urmare, sa fii mai bine pregatita sa spui ceea ce intr-adevarat vrei sa-i spui partenerului. 

5. Alege un moment bun pentru a vorbi. Una dintre cele mai bune tehnici pentru o rezolutie buna este sa gasesti un moment bun pentru amandoi. Acest lucru permite sentimentelor sa se aseze si sa inlature atat distragerea atentiei, cat si alti factori care ar putea face discutia mai dificila. Lucrurile nu trebuie rezolvate imediat, pentru ca nu ambii parteneri vor asta, de regula. Acest proces necesita mai multa munca decat un simplu "imi pare rau", dar beneficiile sunt imense. sursa: eva.ro

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img