marți, 14 mai, 2024

Diete de tip intermittent fasting. Beneficii si efecte negative

Distribuie:

Publicat:

„Intermittent fasting” este un tip de dieta care restrictioneaza intervalul de timp dintre mese, relateaza sciencealert.com.

Dieta „5:2” – este cea mai populara forma de intermittent fasting in care timp de 2 zile pe saptamana sunt consumate doar 500 kcal/per zi, iar in celelalte 5 zile se mananca normal.
Un studiu releva ca este posibil sa pierzi in greutate prin aceasta metoda si, de asemenea, ajuta la reducerea nivelului de glucoza si cel al colesterolului din sange.

Dar este putin probabil sa fie o metoda mai eficienta decat o dieta traditionala deoarece reduce numarul de calorii aproximativ ca una normala.

Totusi, exista cateva dovezi impotriva acestui tip de dieta: daca zilele in care numarul de kilocalorii consumate este redus la 500 sunt consecutive, exista riscul de crestere a sensibilitatii la insulina, factor marcant al diabetului de tip 2. Riscul pare a fi mai mare decat in cazul dietelor normale.

Un avantaj al dietei „5:2” este ca poti consuma mancare in perioada de „fasting”, deci organismul privenste nutrienti vitali.

Implementarea unor astfel de diete pe o perioada extinsa poate conduce la scaderea masei musculare si osoase, pe langa cel al grasimilor din organism, deoarece o dieta echilibrata este aproape imposibila atunci cand reduci numarul de calorii. O solutie pentru evitarea acestui lucvru este consumul de proteine care, de asemenea, reduce apetitul.

„Ziua de fasting alternativa” (Alternate-day fasting, ADF) – o metoda folosita cu precadere in cazurile in care se doreste o scadere rapida in greutate.

ADF este cunoscuta si drept metoda „every other day diet” (dieta o data la o zi) si presupune alternarea o data la o zi intre o dieta neresstrictiva si una de fasting, cu un consum de calorii redus.

Majoritatea cercetarilor au dezvaluit ca metoda este asemanatoare cu cea „5:2”,  cu 500 de kcal pe zi.

Totusi, un studiu a relevat ca ADF te poate ajuta sa scazi in greutate intr-o perioada de 8 – 12 saptamani.

Dar exista si dezavantajul, urmata pe o perioada mult mai exstinsa, corpul se obisnuieste cu un numar redus de calorii iar rata scaderii in greutate scade.

Se pare ca, pe termen scurt, aceasta este una dintre cele mai bune diete de slabit.

„Restrictie temporara” (Time-restricted eating, TRE) – presupune un fasting complet pe o perioada de 16 – 20 de ore.

Cea mai comuna varianta a acestui tip de fasting este 16:8, 16 ore de fasting si 8 ore in care se poate manca. Cei mai multi folosesc metoda aceasta sarind peste micul dejun si mancand doar in intervalul 12 – 20.

Dar numarul de calorii consumate prin activitatea fizica este, de asemenea, redus, ceea ce va neglija partial sau complet deficitul de calorii obtinut prin omiterea micului dejun.

De asemenea, atunci cand se sare peste micul dejun se reduce efectul insulinei in sange, deci nivelul glucozei este destabilizat.

Dar o abordare alternativa la TRE a aratat rezultate bune. Un studiu recent a constatat ca fastingul incepand cu ora 14 a imbunatatit sensibilitatea la insulina, studiu realizat pe grup de barbati pre-diabetici.

Acest lucru se poate datora unei capacitati naturale sporite de a regla in mod eficient concentratiile de glucoza din sange dimineata datorita variatiilor zilnice ale metabolismului.

Dieta „5:2” – este cea mai populara forma de intermittent fasting in care timp de 2 zile pe saptamana sunt consumate doar 500 kcal/per zi, iar in celelalte 5 zile se mananca normal.
Un stiu releva ca este posibil sa pierzi in greutate prin aceasta metoda si, de asemenea, ajuta la reducerea nivelului de glucoza si cel al colesterolului din sange.

Dar este putin probabil sa fie o metoda mai eficienta decat o dieta traditionala deoarece reduce numarul de calorii aproximativ ca o una normala.
Totusi, exista cateva dovezi daca zilele in care numarul de kilocalorii consumate este redus la 500 sunt consecutive, exista riscul de crestere a ensibilitatii la insulina, factor marcant al diabetului de tip 2. Riscul pare a fi mai mare decat in cazul dietelor normale.

Un avantaj al dietei „5:2” este ca poti consuma mancare in perioada de „fasting”, deci organismul privenste nutrienti vitali.

Implentarea unor astfel de diete pe o perioada extinsa poate conduce la scaderea masei musculare si osoase, pe langa cel al ggramisilor din organism, deoarece o dieta echilibrata este aproape imposibila atunci cand reduci numarul de calorii. O solutie pentru evitarea acestui lucvru este consumul de proteine care, de asemenea, reduce apetitul.

„Ziua de fasting alternativa” (Alternate-day fasting, ADF) – o medvota folosita cu precadere in cazurile in care se doreste o scadere rapida in greutate.

ADF este cunoscuta si drept metoda „every other day diet” (dieta o data la o zi) si presupune alternarea o data la o zi intre o dieta neresstrictiva si una de fasting, cu un consum de calorii redus.

Majoritatea cercetarilor au dezvaluit ca metoda este asemanatoare cu cea „5:2”,  cu 500 de kcal pe zi.

Totusi, un studiu a relevat ca ADF te poate ajuta sa scazi in greutate intr-o perioada de 8 – 12 saptamani. Dar exista si dezavantajul, urmata pe o perioada mult mai exstinsa, corpul se obisnuieste cu un numar redus de calorii iar rata scaderii in greutate scade.

Se pare ca, pe termen scurt, aceasta este una dintre cele mai bune diete de slabit.
„Restrictie temporara” (Time-restricted eating, TRE) – presupune un fasting complet pe o perioada de 16 – 20 de ore.

Cea mai comuna varianta a acestui tip de fasting este 16:8, 16 ore de fasting si 8 ore in care se poate manca.  Cei mai multi folosesc metoda aceasta sarind peste micul dejun si mancand doar in intervalul 12 – 20.

Dar numarul de calorii consumate prin activitatea fizica este, de asemenea, redus, ceea ce va neglija partial sau complet deficitul de calorii obtinut prin omiterea micului dejun.

De asemenea, atunci cand se sare peste micul dejun se reduce efectul insulinei in sange, deci nivelul glucozei este destabilizat.

Dar o abordare alternativa la TRE a aratat rezultate bune. Un studiu recent a constatat ca fastingul incepand cu ora 14 a imbunatatit sensibilitatea la insulina, studiu realizat pe grup de barbati pre-diabetici. Acest lucru se poate datora unei capacitati naturale sporite de a regla in mod eficient concentratiile de glucoza din sange dimineata, datorita variatiilor zilnice ale metabolismului.
 
Dieta „5:2” – este cea mai populara forma de intermittent fasting in care timp de 2 zile pe saptamana sunt consumate doar 500 kcal/per zi, iar in celelalte 5 zile se mananca normal. 
 
Un stiu releva ca este posibil sa pierzi in greutate prin aceasta metoda si, de asemenea, ajuta la reducerea nivelului de glucoza si cel al colesterolului din sange. 
 
Dar este putin probabil sa fie o metoda mai eficienta decat o dieta traditionala deoarece reduce numarul de calorii aproximativ ca o una normala. 
 
Totusi, exista cateva dovezi daca zilele in care numarul de kilocalorii consumate este redus la 500 sunt consecutive, exista riscul de crestere a ensibilitatii la insulina, factor marcant al diabetului de tip 2. Riscul pare a fi mai mare decat in cazul dietelor normale. 
 
Un avantaj al dietei „5:2” este ca poti consuma mancare in perioada de „fasting”, deci organismul privenste nutrienti vitali. 

 
Implentarea unor astfel de diete pe o perioada extinsa poate conduce la scaderea masei musculare si osoase, pe langa cel al ggramisilor din organism, deoarece o dieta echilibrata este aproape imposibila atunci cand reduci numarul de calorii. O solutie pentru evitarea acestui lucvru este consumul de proteine care, de asemenea, reduce apetitul. 
 
„Ziua de fasting alternativa” (Alternate-day fasting, ADF) – o medvota folosita cu precadere in cazurile in care se doreste o scadere rapida in greutate. 
 
ADF este cunoscuta si drept metoda „every other day diet” (dieta o data la o zi) si presupune alternarea o data la o zi intre o dieta neresstrictiva si una de fasting, cu un consum de calorii redus. 
 
Majoritatea cercetarilor au dezvaluit ca metoda este asemanatoare cu cea „5:2”,  cu 500 de kcal pe zi. 
 
Totusi, un studiu a relevat ca ADF te poate ajuta sa scazi in greutate intr-o perioada de 8 – 12 saptamani. Dar exista si dezavantajul, urmata pe o perioada mult mai exstinsa, corpul se obisnuieste cu un numar redus de calorii iar rata scaderii in greutate scade. 
 
Se pare ca, pe termen scurt, aceasta este una dintre cele mai bune diete de slabit. 
 
„Restrictie temporara” (Time-restricted eating, TRE) – presupune un fasting complet pe o perioada de 16 – 20 de ore. 
 
Cea mai comuna varianta a acestui tip de fasting este 16:8, 16 ore de fasting si 8 ore in care se poate manca.  Cei mai multi folosesc metoda aceasta sarind peste micul dejun si mancand doar in intervalul 12 – 20. 
 
Dar numarul de calorii consumate prin activitatea fizica este, de asemenea, redus, ceea ce va neglija partial sau complet deficitul de calorii obtinut prin omiterea micului dejun.
 
 De asemenea, atunci cand se sare peste micul dejun se reduce efectul insulinei in sange, deci nivelul glucozei este destabilizat. 
 
Dar o abordare alternativa la TRE a aratat rezultate bune. Un studiu recent a constatat ca fastingul incepand cu ora 14 a imbunatatit sensibilitatea la insulina, studiu realizat pe grup de barbati pre-diabetici. Acest lucru se poate datora unei capacitati naturale sporite de a regla in mod eficient concentratiile de glucoza din sange dimineata, datorita variatiilor zilnice ale metabolismului. 

sursa: gandul.info

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img