marți, 14 mai, 2024

Herbert Reul cere activiștilor din pădurea Hambacher să-și abandoneze adăposturile, după moartea unui jurnalist care relata protestul

Distribuie:

Publicat:

După ce un jurnalist a murit în timp ce transmitea de la protestul de mediu ce avea loc într-o pădure din Germania, ministrul de interne al landului Renania de Nord-Westfalia, Herbert Reul, le-a cerut joi activiştilor să-şi abandoneze adăposturile improvizate în copaci, informează dpa preluată de Agerpres.

Landul Renania de Nord-Westfalia, unde se află pădurea Hambacher, este situat în vestul Germaniei. 

Reul le-a cerut protestatarilor, care doresc să împiedice tăierea copacilor pentru extinderea unei mine de cărbune, să-şi abandoneze adăposturile "ca să nu se mai întâmple nimic" (asemănător). 

Tânărul jurnalist, care relata de ceva timp despre activiştii ce locuiau în casele pe care şi le-au construit în vârful copacilor în decurs de şase ani, a căzut de la o înălţime de 15 metri în timp ce încerca, miercuri, să treacă pe un pod suspendat din care s-a desprins o scândură. 

Herbert Reul a declarat la postul de radio WDR2 că nu ştie când va continua guvernul regional operaţiunile de evacuare, care au demarat imediat după accident. Poliţia a anunţat că 39 dintre cele 51 de case improvizate în copaci au fost deja demolate. "Trebuie să ne gândim la aceasta cu calm şi atenţie", a spus Reul. 

Activist al grupului "Hambi bleibt" (Hambi rămâne) protestează împotriva planurilor companiei energetice RWE de a tăia o parte din această pădure pentru a face loc unei mine de lignit, cărbune foarte poluant extras sub cerul liber pe suprafeţe foarte mari. 

Potrivit activiştilor, pădurea, cu ai săi fagi şi stejari seculari, are o istorie de 12.000 de ani şi este habitatul unor specii de animale protejate. 

Pădurea din Hambach a devenit în Germania simbolul adversarilor utilizării cărbunelui, care rămâne o sursă importantă în producţia de electricitate, în special după ce această ţară a decis, în 2011, să renunţe până în 2022 în totalitate la energia nucleară. 

Chiar dacă inclusiv exploatarea de cărbune pare pe viitor condamnată, guvernul nu a fixat nici până la ora actuală o dată pentru renunţarea la aceasta, iar exploatarea acestui combustibil continuă în special în vestul şi estul Germaniei. Exploatarea de cărbune reprezintă în aceste regiuni şi o miză importantă în ceea ce priveşte locurile de muncă.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img