marți, 7 mai, 2024

Prețul grâului a crescut după atacurile rusești asupra portului ucrainean Odesa. Câți dolari a ajuns să coste

Distribuie:

Publicat:

Prețul grâului a crescut după atacurile rusești asupra portului ucrainean Odesa. Astăzi, 25 iulie 2022, la bursa de cereale de la Chicago, cotaţiile futures la grâu au crescut cu aproape 4%, ajungând astfel până la 7,86 de dolari per bushel (obroc), recuperând și o mare parte din pierderile înregistrate vineri, 22 iulie 2022, atunci când preţurile la grâu au scăzut cu aproape 6% după anunţarea acordului semnat la Istanbul.

Porturile maritime ale Ucrainei au fost închise, asta după ce războiul dintre Rusia și Ucraina a început. Ei bine, odată cu acest lucru, prețurile la grâu au crescut și după atacurile rusești asupra portului ucrainean Odesa.

Prețul grâului a crescut după atacurile rusești asupra portului ucrainean Odesa

Porturile maritime ucrainene au fost închise odată cu debutul războiului și chiar dacă câteva livrări au putut să fie făcute pe cale feroviară sau rutieră spre România și Polonia, iată că milioane de tone de cereale s-au acumulat la fermele din Ucraina.

Ei bine, prețul grâului a crescut după atacurile rusești asupra portului ucrainean Odesa. Astăzi, 25 iulie 2022, la bursa de cereale de la Chicago, cotaţiile futures la grâu au crescut cu aproape 4%, ajungând astfel până la 7,86 de dolari per bushel (obroc), recuperând și o mare parte din pierderile înregistrate vineri, 22 iulie 2022, datî în care preţurile la grâu au scăzut cu aproape 6% după anunţarea acordului semnat la Istanbul.

Ce spun traderii europeni de cereale

Un trader european de cereale a precizat că, imediat după ce a fost semnat acordul de transport, rușii au pus la îndoială siguranța porturilor din Ucraina.

„Pentru reluarea exporturilor ucrainene va fi nevoie atât de coridoare maritime sigure, cât şi de porturi sigure. Ruşii au pus sub semnul îndoielii siguranţa porturilor imediat după ce a fost semnat acordul de transport. Există din nou îndoieli”, a declarat un trader european.

Scăderea livrărilor de cereale din partea unuia dintre cei mai mari exportatori mondiali de cereale a alimentat inflaţia alimentelor pe întreg globul, iar agenţiile Organizației Națiunilor Unite au avertizat că acest lucru ar putea duce la foamete şi migraţii în masă de o amploare care nu are precedent. Un alt trader european de cereale a afirmat că proprietarii navelor nu vor naviga către Ucraina, indiferent de prețul tarifelor.

„Pe lângă incertitudinea cu privire la cât de mult vor dura operaţiunile de înlăturare a minelor, proprietarii de nave nu vor naviga spre Ucraina, indiferent de cât de mari sunt tarifele, dacă vor considera că navele ar putea fi lovite de rachete”, a spus un alt trader european.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img