joi, 2 mai, 2024

Test pentru cei care vor să ia credite! Doar românii deștepți vor primii bani de la bancă

Distribuie:

Publicat:

Cei care vor să ia un credit de la bancă, pe viitor, ar putea fi obligaţi să completeze un formular online prin care să demonstreze că au cunoştinţe de educaţie financiară, scrie antena3.ro.

Test pentru cei care vor să ia credite

Agenţia Naţională pentru Protecţia Consumatorului a lansat propunerea ca românii care vor să ia un credit de la bancă, să fie testați. Una dintre întrebările la care ar trebui să răspundă ar fi: ce este ROBOR?

”Această propunere a apărut ca urmare a unei discuții și întâlniri pe care am avut-o cu Asociația Română a Băncilor, în cadrul căreia am analizat aceste situații în care clienții băncilor ajung în postura de a fi în incapacitate de plată și de multe ori acest lucru s-a datorat faptului că mulți dintre termenii folosiți în cadrul contractelor nu au fost suficient de bine înțeleși. Tocmai de aceea ne-am gândit să emitem un astfel de proiect. Într-o primă fază ne-am gândit că prin completarea unui chestionar din care să rezulte că aceștia au cunoștințe minime în ceea ce privește educația financiară. Este un fel de un test grilă. Nu a căpătat încă o formă finală acest proiect, de aceea este doar în dezbatere”, a declarat la Sebastian Hoțca, vicepreședintele ANPC, potrivit aceleiași surse menționate anterior.

În ce monedă e bine să facem creditele la bancă

Mugur Isărescu a precizat că românii trebuie să-și facă credite prin moneda prin care aceștia sunt remunerați la locul de muncă.

”Acesta este un sfat general. Fiecare își face socotelile la el acasă. Sfaturile nu ar trebui să vină de la Banca Națională pentru că e o relație comercială între bănci și clienți. Sfatul acesta a fost de la noi pentru că apare un element neprevăzut și care poate să fie șocant, cum a fost în cazul creditelor în franci elvețieni, adică riscul valutar. În cazul acesta este foarte bine ca fiecare să își facă împrumutul în moneda în care este plătit. De regulă, între rata de politică monetară și ROBOR există o corelație. (…) De mai bine de patru, cinci luni, s-a decuplat ROBOR-ul. Ca să mă exprim mai pe înțelesul dumneavoastră, băncile au cam sărit calul. ROBOR s-a dus în sus mult mai mult decât rata de politică monetară. Pentru a înțelege ce s-a întâmplat, e nevoie de două lucruri. În primul rând, acestea sunt dobânzi de piață și piețele au tendința să suprareacționeze, așa funcționează piețele de peste tot din lume, mai ales în perioadele de criză”, a spus Mugur Isărescu.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img