luni, 6 mai, 2024

Leguma plină de vitamine și minerale esențiale: Protejează ficatul și inima

Distribuie:

Publicat:

Puteți presupune că toate legumele sunt cel mai bine consumate crude. Deși acest lucru este de obicei adevărat, nu este valabil întotdeauna. Procesul de gătire diminuează valorile nutritive ale unor legume.

Dar ce zici de acea legumă rădăcină purpurie strălucitoare, sfecla?

Legumele rădăcinoase sunt remarcabil de hrănitoare, deoarece locul în care planta stochează energia pe care o colectează frunzele în timp ce absorb nutrienții din sol. Fiecare tip de rădăcină conține diferite vitamine, minerale și antioxidanți. Sfecla vine în multe varietăți, prezentându-și cei mai proeminenți antioxidanți în culoarea lor (pigmenții plantelor sunt sursa principală a antioxidanților lor).

Sfecla este versatilă și are o aromă ușoară. Printre beneficiile lor pentru sănătate:

Conține un complex de antioxidanți, vitamine și minerale esențiale pentru echilibrul organismului nostru: vitamina A, B și C, calciu, magneziu, potasiu, fier, fosfor, iod, mangan, fier și sulf. Betacianina din componența legumei previne și chiar tratează cancerul, una dintre cele mai temute afecțiuni, potrivit doctorulzilei.ro.

Protejează ficatul și contribuie la regenerarea acestuia, chiar și în cazul hepatitelor.

Aminoacizii din sfecla roșie dețin un rol important pentru dezvoltarea și menținerea țesutului muscular.

Contribuie la buna funcționare a miocardului, țesutul muscular al inimii.

Betadina, care are efect relaxant, ajută la vindecarea depresiei.

Scade tensiunea arterială și este indicată pentru tratarea bolilor cardiovasculare, prevenind chiar și atacurile de cord sau angina pectorală.

Menține buna funcționare a sistemului sanguin, preîntâmpină depunerea colesterolului pe pereții vaselor de sânge și previne formarea cheagurilor.

Contribuie la stabilizarea nivelului glicemiei, în cazul diabetului de tip I sau II.

Iodul din componență sfeclei are un efect benefic pentru funcționarea glandei tiroide.

Are efect diuretic, reușind să combată boli renale precum infecțiile sau calculii renali.

Este indicată persoanelor anemice, datorită substanțelor pe care le conține: fierul, magneziul și vitaminele contribuie la formarea globulelor roșii.

Efectele sfeclei roșii asupra sistemului circulator pot fi atribuite conținutului său de nitrați. Contrar tipului de nitrați sintetici care sunt adăugați la carnea procesată (care s-a dovedit a provoca cancer), nitrații antiinflamatori naturali care se găsesc în sfeclă deschid vasele de sânge și îmbunătățesc fluxul sanguin, protejând împotriva aterosclerozei.

Continuarea pe exquils.ro

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img