miercuri, 8 mai, 2024

Terapia folosita de vedete de la Hollywood, dar si de sportivi olimpici. Care sunt avantajele si riscurile ventuzelor

Distribuie:

Publicat:

In urma cu cativa ani, la premiera unui film, Jennifer Aniston si-a facut aparitia pe covorul rosu intr-o rochie spectaculoasa, dar si cu multe semne de ventuze pe tot spatele. Gurile rele au spus atunci ca starul din Friends a apelat la aceasta veche forma de terapie in incercarea de a ramane insarcinata. Ventuzele ar ajuta-o, crede Jennifer, sa-si detoxifice organisul si sa redirectioneze fluxul sanguin catre uter, marind astfel sansele unei sarcini. Jennifer nu este singura adepta a ventuzelor. Actrita Gwyneth Paltrow apeleaza adesea la ventuze, dar si Victoria Beckham este fan ventuze si crede cu tarie in beneficiile acestei forme de terapie, veche de 5000 de ani si derivata din acupunctura. Ventuzele, care creeaza vid in locul in care sunt aplicate, ar imbunatati circulatia si ar vindeca, spun adeptii practicii, multe probleme de sanatate, de la raceala la celulita.

Terapia dateaza din antichitate, fiind intalnita in culturile egipteana, chineza si ale altor popoare din Orientul Mijlociu, dar si in cultura populara romanesca. Tratamentul consta in aplicarea pe piele a unor ventuze din sticla, plastic sau alte materiale, de-a lungul corpului, creandu-se astfel o umflatura a zonei si stimuland fluxul sanguin si de energie. Si sportivii folosesc aceasta forma de terapie. Inotatorul Michael Phelps, multiplu medaliat la Jocurile Olimpice este unul dintre cei care au aparut cu urme vizibile lasate de ventuze; la fel si gimnastul Alex Naddour, bucuros sa iasa in public si sa posteze pe Instagram fotografii in care apare cu urmele lasate de ventuze. El a declarat pentru USA Today ca a descoperit ca tratamentul cu ventuze ii amelioreza durerile care provin din practicarea gimnasticii. Si inotatoarea Nathalie Coughlin, de 12 ori medaliata la JO, a postat pe Instagram o imagine care o infatiseaza cu ventuzele aplicate deasupra pieptului.

Desi sunt sigure in mainile unei persoane care se pricepe, ventuzele ofera rezultate mai putin dorite din punct de vedere estetic. De cativa ani, pe piata si-au facut aparitia si variante noi, asa cum sunt ventuzele din silicon. Mai ieftine, mai sigure si mai usor de folosit, ele pastreaza majoritatea avantajelor ventuzelor din sticla, dar inlatura impedimentul lor major. Iata ce beneficii are terapia cu ventuze:

1. Stimuleaza activitatea intregului corp. Ventuzele din sticla nu puteau fi folosite oriunde. Nimeni nu isi dorea semne vinete pe fata sau pe gat si probabil ca multe femei le-ar fi refuzat chiar si pe maini. Atunci cand vorbim despre ventuze din silicon, situatia se schimba automat. Vacuum-ul creat de acestea este unul mai redus si invinetirea pielii nu apare decat in situatiile extreme, atunci cand ventuzele sunt tinute prea mult pe corp. In plus, ele sunt mereu tranparente, deci poti vedea atent orice schimbare la culoare a pielii. Tocmai de aceea, masajul cu ventuze din silicon este unul dintre cele mai bune cand vine vorba despre relaxarea corpului, dar si despre stimularea activitatii. Practic, el pune sangele in miscare si nu doar pe zone restranse, ci in general. Atat timp cat exista ventuze pentru spate si picioare, maini, fata sau gat este clar ca masajul poate fi aplicat oriunde. In plus, beneficiile lui pot fi observate si la nivel muscular, reusind sa revigoreze corpul cu ajutorul sedintelor saptamanale care pot sa nu depaseasca 30 de minute.

2. Elimina durerile. Durerile musculare sunt des intalnite in ziua de astazi. Stam foarte mult pe scaun si ne miscam rar, de aceea corpul nostru nu raspunde bine dupa perioadele mai lungi de efort. Masajul cu ventuze, mai ales cel destinat picioarelor sau spatelui are rolul de a elimina durerile musculare dupa doar cateva sedinte. Poate ca primele schimbari ajung sa se simta chiar si dupa prima sedinta, dar pentru niste rezultate generalizate este bina sa mergi la cel putin sapte sedinte. Iar pentru ca starea de bine sa se mentina, poti folosi ventuzele si acasa dupa ce le-ai vazut in mainile unui specialist.

O alta utilizare a masajului cu ventuze este eliminarea durerilor de cap. Pentru aceasta este nevoie fie de masarea fetei, fie de cea a ochilor. Insa, pentru aceasta, ai nevoie de niste ventuze specializate, cele mai mici de pe piata. Chiar daca beneficiile sunt importante, atat masajul in zona fetei si mai cu seama in cea a ochilor poate fi destul de periculos (fiecare minut in care ventuza este tinuta prea mult iti poate lasa o vanataie) si de aceea ar trebui lasat in seama specialistilor.

3. Te scapa de celulita. Indiferent ca ne place sau nu (si desigur, nu ne place), celulita este o parte din viata celor mai multe femei. Grasimile adunate sub piele sunt foarte greu de eliminat si doar prin dieta si foarte mult sport te poti asigura ca nu vei avea celulita. Metode foarte simple pentru a scapa de ea nu exista, dar daca vrei o mana de ajutor, ventuzele medicinale pot fi utilizate si pentru eliminarea celulitei. Tot va fi nevoie de un stil de viata echilibrat (pentru a preveni reaparitia celulitei, dar si pentru a grabi procesul), dar macar vei avea un avantaj in plus asupra acestui aspect foarte neplacut.

Masajul anticelulitic necesita achizitionarea unui set nou de ventuze, acesta neputand sa fie realizat cu ventuzele clasice pentru spate sau picioare. Un set de ventuze masaj impotriva celulitei va avea insa toate instrumentele de care este nevoie, pentru toate zonele corpului care ar putea sa fie afectate. Nu in ultimul rand, pentru a creste eficienta masajului, acesta poate sa fie insotit si de utilizarea unor uleiuri de masaj. Cat despre cine ar trebui sa il faca, specialistul ar fi prima alegere, dar poti invata sa il faci si tu in confortul locuintei tale.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img