miercuri, 8 mai, 2024

UI și UX Design – Ce înseamnă și cu ce te pot ajuta dacă vrei să îți crești un website?

Distribuie:

Publicat:

Ai un website și nu știi care ar fi cea mai bună soluție să îl promovezi? Ei bine, pe piață există multe opțiuni, însă trebuie să acorzi o atenție specială acestor două elemente: UI și UX design. Ce sunt acestea? Poți descoperi în rândurile de mai jos.

<![endif]–>

Designul UX și cel UI sunt mult mai importante decât ai crede. Dacă nu ești un expert în calculatoare și nu știi exact cum funcționează un website, atunci cel mai indicat ar fi să găsești oameni care sunt buni la asta și știu exact ce fac. Dar să îi luăm pe rând. Designul UX – ‘experiența utilizatorului’ – se referă la tot ceea ce ține de… experiența utilizatorului, adică din momentul în care un client sau oricare altă persoană a dat click pe adresa website-ului tău, până când a închis fereastra. Cât de ușor a fost să navigheze prin toate categoriile? Cât de ușor i-a fost să găsească formularul de contact sau să plaseze o comandă? Reclamele de pe site au fost deranjante sau nu? Câte pop-up windows a avut? A găsit ușor subcategoriile produselor? Toate răspunsurile la aceste întrebări țin de designul UX. Dacă experiența este una greoaie, dificil de navigat și totul e dificil de găsit, cel mai probabil acel vizitator nu va mai vrea să se întoarcă pe acea adresă.

Dar hai să vedem ce înseamnă și celălalt design, designul UI sau mai exact ‘interfața de utilizator’. Acest design cuprinde absolut toate detaliile pe care un utilizator le vede din momentul în care a ajuns pe website-ul tău; și asta include ce culori folosești pe site pentru fiecare parte, ce fonturi, ce pictograme sau oricare alt element în mișcare e folosit pe site. Impresia generală pe care un vizitator o are, odată ce a văzut un website, contează enorm de mult și cântărește foarte mult în decizia de a reveni pe acel magazin online sau nu. Iar prima impresie contează când vine vorba de clienți, experiența lor și dorința de a reveni pe un site.

Dacă vei îmbunătăți aceste două practici, automat vei atrage mai mulți vizitatori pe site-ul tău și, implicit, mai mulți clienți – dacă este un magazin online. Dacă un vizitator “se simte bine”, coloristica unui site este una plăcută, toate categoriile sunt foarte bine organizate, produsele sunt ușor de găsit și vizibile, atunci cu atât mai mult va dori să comande sau să petreacă mai mult timp acolo. Să luăm câteva exemple: site-ul marelui Amazon este foarte ușor de navigat, la o căutare de orice fel de produs găsești imediat ce cauți, ba chiar primești și sugestii relevante. Modalitatea de plată este și ea diversă și facilă: odată ce ai salvat un card, următoarele comenzi le faci doar cu un simplu click.

<![endif]–>

Un alt exemplu ar fi cazinourile online. Un cazinou online oferă mai multe jocuri, printre care și celebrele păcănele sau sloturi. Paginile cu aceste sloturi ar trebui să fie foarte colorate, ușor de jucat și ușor de înțeles. Astfel, experiența jucătorului este una colorată și plăcută în mediul online și sunt șanse foarte mari să se întoarcă. Dacă pagina este mult prea haotică, prea multe culori, nu înțelegi ce joc este și cum se joacă, atunci cu siguranță nu prea îți mai dorești să revii pe acea pagină. După cum poți vedea, UX și UI sunt esențiale în fidelizarea utilizatorilor și în crearea unei credibilități.

Bineînțeles, sunt mai multe elemente care ajută un website să-și crească traficul, să aibă mulți vizitatori și să aibă implicit mai multă publicitate. Pe lângă UX și UI, SEO este un alt aspect pe care trebui să îl iei în considerare. Sunt mai multe tactici SEO care pot să îți facă site-ul mai vizibil în căutările Google. Dar acesta ar fi un alt subiect.

În concluzie, experiența pe are un utilizator o are pe un website este cea care îl va face să revină sau nu, așa că acordă o importantă sporită designurilor UX și UI. 

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img