joi, 9 mai, 2024

Camioane românești, atacate cu furie în Franța. Protestatarii au aruncat marfa pe jos și au călcat-o cu tractoarele. Mărturiile șoferilor români: “Mă și bat, mă și omoară”

Distribuie:

Publicat:

România se confruntă cu repercusiunile în cadrul protestelor fermierilor din Franţa, care au escaladat în acte violente. Agricultorii francezi au vizat camioane românești, vandalizându-le și aruncând mărfurile pe șosea, în timp ce tractoarele lor au strivit produsele importate din țara noastră. Șoferii români au acuzat pasivitatea jandarmilor și polițiștilor în fața distrugerilor. Mai mulți cetățeni români, victime ale acestor violențe, au împărtășit pentru Observator traumele pe care le-au suferit.

Un incident notoriu a avut loc când un camion cu numere românești a fost blocat și atacat de protestatari în apropiere de Lyon. Romina Badea se afla la volan, în timp ce soțul ei era șoferul de rezervă. Cu neputință, au privit cum furia fermierilor le distruge întreaga marfă – 10 tone de carne de pui.

Nicolae Badea, transportator: “Pur și simplu au deschis ușile, s-au urcat în camion și au început să arunce la marfă, cutiile cu carne jos. După aceea, n-au mai putut să arunce cu mâinile, legau cu chinga și trăgeau cu tractorul.”

Romina și Nicolae Badea călătoresc împreună prin Europa de trei ani, luptând să-și asigure viitorul pentru cei trei copii ai lor. Experiența prin care au trecut a fost una fără precedent pentru ei.

Reporter: “V-ați simțit vreodată într-un real pericol, ați crezut vreodată că ați putea suferi vreun rău?” Nicolae Badea, transportator: “Da, vă dați seama, în sensul acela giratoriu erau vreo 200-300 de oameni, tractoare, dăduseră foc.” Romina Badea, transportator: “În sufletul meu, vă dați seama, am fost speriată, șocată, nu știam ce se întâmpla.” Nicolae Badea, transportator: “Era un risc foarte mare să ne ia la bătaie sau chiar mai rău.”

La aceste incidente au fost martori și jandarmii francezi, dar aceștia nu au intervenit. Fără un proces verbal, compania care deține camionul se teme că nu va primi despăgubiri pentru marfa distrusă. Ministerul de Externe a intervenit, contactând autoritățile franceze pentru a rezolva situația.

Un alt șofer român, Viorel Doroftei, a fost și el victimă a protestelor violente. Transporta 20 de tone de grâu pentru însămânțare și a cerut în zadar ajutor de la polițiști și jandarmi.

Viorel Doroftei, șofer de camion: “Au venit în jur de 30-40 de oameni. Cu cagule, cu măști, cu ochelari. Mă și loveau, mă și amenințau. Mai bine m-am dat la o parte, nu aveam cum să mă opun singur în fața a 30-40 de oameni.”

Francezii au incendiat apoi marfa distrusă, iar românii au suferit pierderile.

Un alt aspect notabil este faptul că protestatarii francezi, fără să știe, s-au răzbunat pe colegii lor de suferință. Transportatorii români au declanșat propriile proteste cu două săptămâni în urmă, nemulțumiți de prețul ridicat al motorinei, subvențiile mici și importurile masive.

Protestatar: “Am oprit camioanele străine. Cu cea mai mare curtoazie, le-am explicat șoferilor de ce facem asta. Suntem furioși pentru că nu trebuie să importăm alimente pe care le producem la noi.”

Fermierii francezi au blocat autostrăzile, au incendiat paleți și anvelope în fața prefecturilor și au descărcat vidanje peste mașinile poliției sau în fața instituțiilor publice. Cu toate promisiunile guvernului de a le satisface majoritatea revendicărilor, protestele continuă, iar agricultorii amenință că vor bloca Parisul începând de luni. Ca precauție, Ministerul de Externe al României a emis o avertizare de călătorie pentru zona capitalei Franței.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img