joi, 9 mai, 2024

„ CEI TREI MUSCHETARI” DE BARLAD.

Distribuie:

Publicat:

Premiera pentru pustii si adolescenții din orașul nostru. Dacă ați citit cărțile lui Alexandre Dumas si v-ați visat măcar o data in postura lui D’artagnan, Aramis sau Porto ,ei bine , din aceasta toamna visele pot deveni realitate.  

 Elevii  bârlădeni pot să practice scrima în incinta sălii de sport a Liceului Teoretic „Mihai Eminescu”. Taxa pe care o va plăti clubul la buget se ridică la 25 de lei/oră, aici intrând inclusiv cheltuielile cu utilitățile (energie electrică, apă, canalizare, salubritate).                                                                                        

Doritorii trebuie sa cunoască faptul ca între 15 septembrie 2017 – 15 septembrie 2018, in zilele de marți, joi și sâmbătă se va auzi in sala de sport cuvântul „ touche”.

SCRIMA, ARTA DE A MÂNUI ARMELE ALBE.                                                         După apariția armelor de foc și-a pierdut progresiv destinația militară, dar folosirea baionetei și practica duelului s-au menținut în Occident până la mijlocul secolului al XX-lea. La sfârșitul secolului al XIX-lea, s-a dezvoltat ca activitate de agrement. În prezent este un sport de combat în care armele folosite sunt floretaspada și sabia. Este inclusă în programul olimpic încă de la prima ediție a Jocurilor Olimpice moderne din 1896. Este și o part din disciplinele pentatlonului modern. Sportul este organizat și condus de Federația Internațională de Scrimă (prescurtat FIE), la care în prezent sunt afiliate 145 de asociații naționale.

Limba oficială folosită în cadrul competițiilor internaționale este franceza. O mare parte din vocabularul vine din franceză sau italiană, și cel mai recent din engleză. În jargonul scrimei, scrimerii sunt numiți și trăgători (în francezătireurs). Ei nu joacă, ci trag. Nu sunt puncte, ci tușe (în franceză touches) sau lovituri. Lama armei se numește și fierul. Un scrimer specializat pe floretă este un floretist; cel specializat pe spadă este un spadasin și cel specializat pe sabie este un sabrer. Lupta între doi trăgători este un asalt. Când contează scorul, este vorba de un meci.Pe echipe, se numește o întâlnire.


Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img