luni, 13 mai, 2024

Iata care este cea mai mare comoara descoperita pe teritoriul Romaniei

Distribuie:

Publicat:

ra in jurul anului 1550 cand, mai multi pescari au descoperit in albia raului Strei peste 400.000 de piese de aur. Acestia se deplasau cu barcile pe raul cu pricina si au observat niste obiecte stralucind in lumina soarelui, printre pietre. In scurt timp au realizat ca in apa erau monede de aur.

Conform istoricilor, peste 400.000 de monede si o cantitate mare de sloiuri (piese) din aur au fost scoase la suprafata din albia raului Strei, in apropiere de Deva. Se pare ca inundatiile au favorizat gasirea lui. Tezaurul de origine daca a fost scos la lumina de ploile abundente. Acestea au provocat inundatii intense si alunecari de teren in acea perioada, ceea ce a condus la faimoasa descoperire.

„Mergea niste pescari romani cu seicile din Muresu in Streiu si, legandu-si luntrile cu un trunchiu, au zarit ca sclipeste ceva. Vrand sa scoata din apa aceea ce stricase prin radacinile lemnului si cercand mai de adinsul, au aflat si mai multi galbeni, mai cu seama de ai lui Lisimahu, craiul Traciei, cu inscriptie greceasca. Cum am inteles din oameni vrednici de credinta, la 400.000 de galbeni si multi sloi (n.r. piese) de aur au aflat”, scria Gheorghe Sincai

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img