marți, 14 mai, 2024

Mistreții fac ravagii în culturile de porumb din județ. ”Uitați, parcă au trecut tătarii”

Distribuie:

Publicat:

Agricultorii care fac de pază noaptea ca să îşi apere terenul dau vină pe asociaţiile private de vânători, care, susţin ei, ar fi permis înmulţirea excesivă a animalelor. „Uitaţi pe aici au trecut că şi cum au trecut tătarii, au nimicit totul în urmă lor”, spune un localnic.
Situaţia se repetă de cel puţin 5 ani, se plâng agricultorii din judeţul Vaslui. De această dată însă, pagubele sunt uriaşe, susţin ei. Un fermier care are 50 de hectare de porumb se plange că 10 dintre ele au fost distruse de turmele de mistreţi.

Pierderile, spune bărbatul, se ridică la 12.000 de lei. „Te doare sufletul, că am muncit un an de zile şi când să tragem linie, ce să mai facem… Ne bagă în faliment ăştia, ne îngroapă”, spune el. Un alt agricultor are 40 de hectare de porumb.

Cinci sunt compromise. O parcelă cu porumb ce se întinde pe 1 hectar şi jumătate a fost compromisă în proporţie de 85%. Oamenii sunt disperaţi. Sunt nevoiţi să facă de pază noaptea în lanuri, să facă foc şi să folosească tunuri cu gaz că să sperie mistreţii şi să îi alunge. Supăraţi, oamenii arată înspre asociaţiile care administrează fondurile de vânătoare.

„Au un interes să aibă câţi mai mulţi porci în fondurile de vânătoare, ca să aibă clientela pentru vânătoare, e simplu”, spune un fermier. Numărul optim de mistreţi într-un fond de vânătoare, astfel încât să nu producă pagube însemnate, este de aproximativ 30 de exemplare, dar, potrivit gărzii forestiere, în unele zone ar fi dublu.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img