marți, 21 mai, 2024

Elementul care anunta destramarea unui cuplu

Distribuie:

Publicat:

In momentul in care teama fata de partener intervine in cuplu, iubirea isi ia talpasita. Daca in cuplu nu exista un echilibru emotional si placerea de a comunica, atunci cu siguranta cei doi nu se iubesc cu adevarat. Poate fi vorba doar despre un atasament cu cauze financiare, morale sau sociale, o nevoie stringenta de a avea pe cineva alaturi, fiind constient in fiecare zi ca nu este ceea ce iti trebuie sau ceea ce ai nevoie. In timp, un astfel de comportament distructiv iti va nimici relatia si respectul fata de propria persoana.

Nu de putine ori se intampla sa citim sau sa asistam la diverse articole si dezbateri despre agresivitatea verbala si fizica, in cuplu sau in societate. Se consuma atata energie pentru a putea explica cauzele, pentru a gasi scuze sau vinovati, insa adevaratele motive si implicatii le stiu doar cei din interiorul cuplurilor care au trecut printr-o astfel de experienta traumatizanta. Motive se gasesc, o mie: dezechilibrele alimentare, poluarea, aglomeratia, stresul profesional, frustrarile de orice natura, educatia primita, dezechilibrele psihice sau pur si simplu o trasatura ereditara sau nu, a comportamentului nostru.

Indiferent care ar fi motivul aparitiei unui comportament agresiv, nu inseamna ca nu poate fi controlat si schimbat. In majoritatea cazurilor din pacate, victima este cea care incearca sa gaseasca scuze si care se ingrijoreaza pentru situatia creata, cand de fapt agresorul trebuie sa fie cel pus in postura asta. Sotia sau iubita agresata gaseste diverse pretexte de genul: inca il mai iubesc si chiar si el ma iubeste dar sigur gresesc eu cu ceva, am construit multe impreuna, avem copii, ce va spune lumea etc. Multi dintre noi ne intrebam de ce o sotie agresata ii gaseste scuze partenerului ei. Raspunsul? Pentru ca ii este teama.

Daca agresivitatea este tolerata in faze incipiente, va fi doar o chestiune de timp pana cand aceasta va lua o turnura periculoasa. De la discutii cu un ton ridicat si jigniri se va trece la imbranceli, palme asa zis "educative" si batai. In momentul in care tolerezi un astfel de comportament, el va lua treptat locul normalitatii iar tu vei porni pe un drum de la care te vei abate cu greu. Unde te va duce acest drum? Daca nu la moarte, atunci in cel mai bun caz, la un mare dezechilibru fizic si psihic. Pe buna dreptate, agresorul se va gandi ca este absolut normal sa se comporte asa din moment ce partenera lui nu riposteaza, ba mai mult se "cuminteste". Se va simti chiar nedreptatit daca va fi acuzat de un comportament agresiv si anormal.

Spre marea mea mirare, am intalnit si am citit despre cupluri care isi "rezolva" conflictele prin manifestari agresive in tandem. Nu li se pare ca fac ceva iesit din comun, se scuza amuzati si considera ca asa sunt ei: temperamentali, vulcanici, se cearta si apoi se impaca si la fel in fiecare zi. Poate fara sa isi dea seama, aceste persoane nu vor avea parte niciodata de dragoste si comunicare adevarata alaturi de partenerii lor. Pentru ca dragostea adevarata nu presupune si astfel de manifestari "patimase" ale sentimentelor. Cum incepe totul intre cei doi? La inceput, tonul ridicat, apoi o jignire si o imbranceala la care celalalt raspunde cu o palma. Intervin injuraturile si jignirile, iar apogeul spectacolului sunt bataile, cand fiecare reactioneaza cum poate. La un moment dat, riposta inceteaza din partea celui care are mai putina forta fizica sau psihica.
 
Asadar, cand in cuplurile "vulcanice" agresivitatea verbala se transforma in agresivitate fizica, nicio scuza nu isi mai are amuzamentul dorit. Unul dintre parteneri se transforma din calau, in victima. Si care este concluzia "victoriosului"? " De acum incolo asa trebuie sa imi impun deciziile!" Din pacate, putine femei discuta cu partenerii lor despre agresivitatea in cuplu, deoarece considera ca se intelege de la sine faptul ca nu ar accepta asa ceva, fie pentru ca li se pare absurd sa isi avertizeze partnerul in legatura cu acest aspect. Poate suna caraghios pentru multi, dar chiar functioneaza. Este mult mai bine sa discuti inainte de casatorie si sa vorbesti despre controlul si autocontrolul energiei negative. Si totusi, chiar daca ati discutat sau nu acest aspect inainte de casatorie nu inseamna ca la un moment dat, nu se va manifesta agresivitatea verbala. Daca vei tolera astfel de reactii inca de la inceput, cu siguranta se vor repeta si chiar vor lua si alte forme. 

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img