joi, 9 mai, 2024

La 19 ani, în loc să dea BAC-ul, Victoria a plecat direct la muncă în Germania. “Un om care nu are şcoală nu ar fi plătit aşa bine în România”

Distribuie:

Publicat:

Victoria are un vis – să devină jandarm. Cu toate acestea, își vede visul încă departe de realizare. Examenul de Bacalaureat a trebuit să fie amânat, deoarece a prioritizat oportunitatea de a lucra în Germania, alături de familia ei.

Victoria, o absolventă de liceu, împărtășește: “În România, viața nu este tocmai ușoară. Un individ fără educație și fără o direcție clară nu ar putea să obțină un salariu decent în țara noastră. Însă în Germania sau alte țări europene, da.”

Reporter: “Ai colegi care se află în aceeași situație ca și tine?”

Victoria, absolventă de liceu: “Da, sunt mulți tineri care se confruntă cu aceleași dificultăți.”

Și sora ei a luat aceeași cale, plecând să lucreze în agricultură în străinătate, după absolvirea liceului.

Reporter: “Ce îți povestește despre experiența ei acolo?”

Victoria, absolventă de liceu: “Îmi spune că este extrem de dificil și, într-adevăr, viața este mult mai grea acolo decât aici în România. Cu doar o diplomă de Bacalaureat, perspectivele sunt limitate… Fără o educație universitară, e greu să te descurci.”

Dintre cei 34 de candidați, doar 9 au reușit să obțină medii de trecere la examenul de Bacalaureat la Liceul Tehnologic din Roșia de Amaradia.

Ion Budescu, un părinte: “Ce viitor au avut și verișorii mei. Au ajuns cofetari în Anglia. Asta este realitatea pentru toți cei patru copii ai mei – merg la școală, dar se pare că e degeaba. Rămân cu educația, dar nu găsesc oportunități de angajare nicăieri. Îi creștem doar ca să plece în străinătate.”

Elena a participat la examen, dar a picat la Geografie. Va trebui să aștepte sesiunea de toamnă pentru a mai încerca o dată.

Elena, absolventă de liceu: “Probabil că voi căuta oportunități de muncă în străinătate.”

În total, doar 9 din cei 36 de absolvenți de la Liceul Tehnologic din Roșia de Amaradia au reușit să treacă examenul de Bacalaureat.

Germania, Danemarca sau Anglia sunt destinațiile preferate ale celor mai mulți tineri care pleacă din localitate.

Diana Speretoiu, reporter la Observator: “Începutul lunii iulie marchează momentul în care multe sate din România devin pustii. Mulți tineri părăsesc țara pentru a munci în agricultura altora. În satul Rugetu, de exemplu, 8 din 10 tineri devin lucrători sezonieri în străinătate.”

Liviu Cotojman, primarul din Roșia de Amaradia, explică: “Acești tineri lucrează trei luni peste hotare, apoi vin acasă pentru o scurtă perioadă de timp, și apoi pleacă din nou. Aceasta este singura lor sursă de venit, în contextul în care industria minieră a fost închisă și nu există alternative de angajare în zonă.”

Germania, Danemarca sau Anglia sunt destinațiile principale, unde acești tineri pot câștiga până la 3000 de euro pe lună, în funcție de volumul muncii prestate.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img