marți, 21 mai, 2024

Ceasca de sanatate: Macrisul, o planta cu numeroase proprietati curative, este un tonic al sistemului imunitar

Distribuie:

Publicat:

Macrisul, o planta medicinala raspandita mai ales in zonele cu clima temperata, aduce numeroase beneficii sanatatii noastre. Fiind originara din Europa, planta aceasta cunoscuta si sub denumirea de voinicica, are un accentuat gust acrisor. Radacinile plantei se recolteaza mai ales toamna, si ele pot fi valorificate in prepararea mai multor remedii.

Despre frunzele de macris  specialistii mentioneaza ca sunt bogate in numerosi constituenti : clorofila, fosfati, acid  ascorbic, acid tartric, vitamine (in special Vitamina C),minerale, precum fosfor, calciu, fier, magneziu, potasiu.  Datorita acestor substante,  macrisul  se foloseste la tratarea bolilor de ficat,  regenerand  celulele  distruse in cazul  cirozei si ascitei.  In cazul hepatitei  virale, terapeutii recomanda curele de detoxifiere cu ceaiuri de rostopasca, papadie si macris.

Macrisul trateaza problemele digestive

Consumat sub forma de infuzie, macrisul are actiune depurativa, laxativa si antiscorbutica si regleaza activitatea tractului  gastrointestinal. Efectul macrisului este deosebit in cazul  unor afectiuni  digestive precum  balonarea, diareea sau constipatia.

Infuzia de macris, benefica pentru avitaminoze

Infuzia de macris se prepara dintr-o lingurita de frunze uscate peste care se toarna  o ceasca de apa clocotita. Dupa 15 minute, ceaiul se strecoara si se bea caldut. Totodata, infuzia  de macris trateaza cu succes avitaminozele si anemiile.

Macrisul curata rinichii

Planta  are proprietati diuretice si contribuie la eliminarea sarurilor si toxinelor din rinichi. Terapeutii recomanda  consumul frunzelor de macris uscate, care se pot adauga in diverse preparate culinare si in salatele de sezon.

Macrisul regenereaza celulele hepatice     

Macrisul este renumit pentru efectul sau in tratamentul afectiunilor de ficat. Planta s-a dovedit un remediu  benefic pentru regenerarea hepatica sau in cazul ficatului gras. Pulberea din radacina de macris se obtine prin macinarea acesteia cu ajutorul rajnitei. Pentru detoxifiere, terapeutii recomanda o jumatate de lingurita de pulbere care se tine sub limba, timp de 15 minute, in patru reprize cotidiene, pe stomacul gol; apoi  pulberea se inghite cu apa. O cura de detoxificare a ficatului trebuie urmata 4-6 luni, timp in care  se reface celula hepatica.

Macrisul combate petele de pe piele

Terapia cu radacina de macris si-a dovedit eficienta si in tratamentul de combatere a petelor de pe piele. Cand ne apar pe piele unele pete, terapeutii europeni sustin ca acestea se explica prin aparitia unor dezechilibre alimentare interne si ele se pot  elimina cu ajutorul decoctului preparat din radacina de macris. Tratamentu trebuie urmat  o perioada de o luna sidecoctul se administreaza de 2 sau chiar 3 ori pe zi.  Decoctul se prepara astfel: Se pun 2 lingurite de  radacina de macris pisata in jumatate de cana de apa , iar dupa 10 ore maceratul se filtreza.  In continuare mareratul se lasa deoparte ; planta care  a ramas dupa filtrare se pune la fiert, in jumatate de cana de apa, timp de 2 minute. Cand licoarea s-a racit, cele doua extracte se amesteca.      

Macrisul favorizeaza oxigenarea vaselor de sange

In compozitia macrisului se remarca prezenta potasiului, vasodilatator , iar luteina  si zeaxantina continute de macris previn  aparitia  afectiunilor  cardiace si  tin in frau nivelul teniunii arteriale. Planta  tine sub control si nivelul colesterolului  rau. In opinia terapeutilor, prezenta macrisului in dieta protejeaza sanatatea  sistemului cardiovascular.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img