Misiune OSCE in Ucraina

Publicat:

35 de observatori militari neinarmati, provenind din 18 state membre ale Organizatiei pentru Securitate si Cooperare in Europa (OSCE) sunt trimisi intr-o misiune solicitata de catre Ucraina, a anuntat miercuri organizatia, relateaza AFP.

„Sper ca aceasta misiune va ajuta la o dezescaladare a tensiunilor din Ucraina”, a declarat secretarul general al OSCE Lamberto Zannier, citat intr-un comunicat.

Militarii sunt in drum catre Odesa, in sudul Ucrainei. Kievul a solicitat OSCE sa trimita o astfel de misiune in perioada 5-12 martie.

Anterior, o sursa diplomatica anunta ca „15 tari, inclusiv Statele Unite, tari europene si din Asia Centrala, participa la misiune”.

Trimiterea unor observatori militari este relativ frecventa. „Au existat aproape 90 de misiuni de acest tip in ultimii 15 ani. Este un lucru frecvent”, a declarat Natasa Rajakovici, o purtatoare de cuvant a organizatiei.

Pana in prezent, 18 state membre ale organizatiei cu sediul la Viena au anuntat ca participa voluntar la misiune, inclusiv Statele Unite, Franta, Germania, Canada sau Marea Britanie.

„Sunt observatori militari, dar nu sunt inarmati. Nu merg acolo ca soldati”, a subliniat o purtatoare de cuvant a OSCE. Ei intervin in cadrul Documentului de la Viena, adoptat in 1990 si revizuit ultima data in 2011.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img