marți, 28 martie, 2023

Publicat:

Ponta a cerut ministrilor Muncii, Finantelor si Administratiei ca pana in toamna sa pregateasca principiile noii legi a salarizarii, adaugand ca este nevoie de flexibilitate si in aranjarea schemei de personal deoarece in prezent mai usor poate fi schimbat un presedinte decat un functionar.

„in acest moment, ca lucrezi de dimineata pana seara sau ca nu faci nimic, primesti acelasi salariu, iar daca vreti sa sanctionati pe cineva, mai usor schimbam un presedinte decat sa schimbam vreun functionar public de undeva”, a spus Ponta ministrilor, in sedinta de guvern.

Proiectul de buget pentru anul viitor va fi construit inclusiv pe baza indicatorilor din noua lege a salarizarii.

Raportul dintre limita minima si cea maxima a salariilor bugetarilor ar putea ajunge la 1-7, varianta propusa de premier, iar introducerea noii legi a salarizarii va determina si modificarea Legii functionarului public, astfel incat sefii de institutii sa aiba o mai mare „flexibilitate” in aranjarea grilei si a schemei de personal.

Salariul minim in administratie ar putea fi mai mare decat salariul minim brut pe economie, respectiv de 1.000 lei fata de 800 lei, dar fara a depasi anvelopa cheltuielilor de personal, de 7% din PIB.

Agentia Mediafax a anuntat, duminica, citand un document oficial, ca salariile bugetarilor vor include atat o suma fixa, dar si o parte variabila care va depinde de performantele profesionale individuale ale angajatilor, sistem care va fi reglementat prin noua lege a salarizarii din sectorul public pregatita pentru anul viitor.

in document se arata ca prin Legea-cadru redactata in urma cu trei ani s-a urmarit stabilirea unui raport intre salariul de baza minim si cel maxim de 1 la 15, limitarea numarului de clase de salarizare la 110 si plafonarea primelor si sporurilor la maximum 30% din salariul de baza. Din cauza constrangerilor financiare, insa, salariile bugetarilor nu au putut fi stabilite conform acelei legi, astfel ca au ramas aceleasi dezechilibre, cu un raport intre salariul de baza minim si cel maxim de 1 la 35, cu peste 400 clase de salarizare si o pondere a sporurilor si primelor de 51% din castigul salarial.

Conform ultimelor date prezentate de Guvern, la momentul elaborarii bugetului pentru acest an, numarul total de angajati din sectorul bugetar se ridica la 1,187 milioane persoane.

in urma cu trei saptamani, agentia MEDIAFAX a anuntat, citand un document guvernamental, ca salariile bugetarilor vor fi majorate anual prin noua lege a salarizarii, incepand cu 2014, in mod etapizat si succesiv, dar numai pentru anumiti functionari, respectiv aceia al caror salariu de incadrare este mai mic decat cel care va rezulta prin aplicarea noii legi.

Cuantumul sporurilor, primelor, compensatiilor si indemnizatiilor va fi stabilit astfel incat, impreuna cu salariile de baza, sa nu depaseasca cresterile salariale prevazute pentru fiecare an in parte prin legile anuale speciale.

Pentru personalul incadrat pe studii medii care absolva studii superioare se va asigura la promovare cel putin clasa de salarizare detinuta anterior, aferenta gradatiei avute.

Pe aceeași temă

Distribuie:

Cele mai citite