Scandal de coruptie la Chevron! Judetele vizate sunt VASLUI si IASI

Publicat:

Un scandal urias de coruptie mocneste la Chevron, compania americana care vrea sa exploateze gazele de sist din zona Vaslui si Iasi. Exista informatii ca americanii de la Chevron au negociat intrarea lor in tara cu reprezentantii Guvernului PD-L, dar cu cateva luni inaintea alegerilor de anul trecut au schimbat macazul.

Conform unor informatii care circula in mediul de afaceri, simtind ca PD-L nu mai are sanse la alegeri, Tom Holst, directorul Chevron Romania, a purtat mai multe discutii cu actualul premier Victor Ponta si a decis sa nu mai finanteze formatiunea democrat-liberala in campanie. Mai mult decat atat, reprezentantii Chevron Romania le-au spus democrat-liberalilor ca ei au promisiunea ferma ca dupa alegerile de anul trecut, premierul le va rezolva obtinerea tuturor avizelor, cu atat mai mult cu cat presedintele Traian Basescu isi va incheia mandatul in 2014.

„Nu conteaza ca lumea va iesi in strada, cum spune Victor Ponta asa se va face”, au primit asigurari sefii Chevron. De altfel, institutiile statului au interceptat toate demersurile pe care Tom Holst le-a facut pe langa politicieni locali din zona Vaslui si Iasi, dar si primari de comune si sefi de institutii. Ultimele zvonuri spun ca un oficial vasluian de rang inalt si-a angajat o ruda chiar in SUA la compania Chevron.

Ce nu stiu iesenii este ca aceasta companie americana pregateste deschiderea a trei zone de exploatare si in judetul Iasi, in comunele Mironeasa, Ipatele si Cuza-Voda, iar panza freatica din Timisesti va fi cea mai afectata.
In judetul Vaslui, comunele vizate pentru exploatarea gazelor de sist sunt Gagesti, Pungesti si Bacesti. Chevron a preferat sa inceapa acest proiect in zona Vaslui, pentru ca a crezut ca aici va fi mai usor, dar s-au izbit de spiritul civic incredibil al oamenilor din zona Barlad-Vaslui, un spirit civic mult mai accentuat decat cel din Iasul universitar.

Serviciile secrete din Romania ar trebui sa faca publice interceptarile pe care le au in acest dosar exploziv, precum si sumele de bani pe care le-au primit politicienii si primarii, dar si care sunt oamenii care fac trafic de influenta. Toate aceste lucruri ar trebui lamurite, iar oamenii politici din zona sa spuna raspicat daca sunt de acord cu exploatarea gazelor de sist in Iasi si Vaslui. 

In tot acest timp, Chevronul anunta ca va investi in exploatarea gazelor de sist 200 de milioane de euro, dar se pare ca suma va fi mult mai mica, iar profitul este unul urias: 2 miliarde de euro. In loc ca Guvernul Romaniei sa investeasca aceasta suma in exploatarea gazelor de sist si sa aiba un profit fabulos, iata ca reprezentantii Executivului fac tot posibilul pentru ca banii sa se scurga in conturile unei multinationale. 

De altfel, cativa oameni politici din zona au recunoscut, mai mult sau mai putin direct, ca s-au petrecut lucruri necurate la unii oficiali din comunele respective. Reteta prin care Chevron racoleaza oamenii este foarte simpla: in fiecare comuna in parte sunt racolati vectorii care pot influenta perceptia publica, lideri locali de care asculta oamenii, adica primarul, viceprimarul, consilierii locali, preotul, doctorul sau directorul scolii, iar acestia, contra-cost, trebuie sa faca lobby proiectului Chevron.
Interesant este ca, spre deosebire de compania Rosia Montana Gold Corporation, americanii de la Chevron au preferat sa investeasca sume foarte mici in promovarea proiectului, preferand probabil ca banii sa mearga direct in buzunarele oamenilor cu decizie din zona. 

Asteptam reactii din partea institutiilor statului care au atributii in lupta impotriva coruptiei si a celor din serviciile de informatii, pentru ca este vorba despre un subiect care implica siguranta nationala.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img