Regina Elizabeth, primita de Papa Francisc la Vatican. Ce cadouri si-au facut unul altuia

Publicat:

Regina Elizabeth a II-a, „guvernatorul suprem” al Bisericii Anglicane, a fost primita joi la Vatican de catre Papa argentinian Francisc, care i-a oferit un cadou pentru printul George, dupa 32 de ani de la Razboiul Malvinelor, intre Buenos Aires si Londra.

 Francisc a oferit cuplului regal, dupa o intrevedere de 17 minute, un glob de lapislazuli pe care este montata o cruce – un „globus cruciger” (glob purtator de cruce), simbolul dominatiei lu Cristos asupra lumii – pentru printul George, in varsta de opt luni, fiul lui Kate si al lui William.

Intr-un alt gest simbolic, el a oferit facsimilul unui document papal de la 1679 care recunoaste, in cadrul intregii Biserici, cultul unui sfant britanic, Sfantul Eduard Confesorul, regina fiind o descendenta a acestuia.

Regina si printul consort i-au oferit papei produse de pe proprietatile lor regale – miere, dulceata, oua, cidru, bere – intr-un cos mare, insotit de o sticla de suc de mere si una de whisky, Papa Francisc parand un pic surprins.

 Regina a sosit la Vatican cu 20 de minute intarziere si a prezentat scuze. „Am luat un pranz agreabil cu presedintele” italian Giorgio Napolitano, a spus ea.

Papa i-a primit cu un simplu „Welcome” si a vorbit putin in timpul partii publice a intalnirii, in prezenta unui grup de jurnalisti.

Traieasca regina

De ambele parti ale via della Conciliazione, de la malul Tibrului la Palatul Sfantul Petru, o multime de persoane a salutat trecerea limuzinei negre la bordul careia se afla cuplul regal. Cand a trecut, la ora 13.20 (16.20, ora Romaniei), cu intarziere fata de program, escortata de motociclisti din cadrul Jandarmeriei italiene, mai multe persoane au strigat „Traiasca regina!” in mai multe limbi, iar zeci de telefoane mobile si tablete, unele ale unor preoti sau surori, au imortalizat momentul.

Dupa sosirea pe Aeroportul Ciampino, Elizabeth, purtand o tinuta mov, a fost primita catre ora locala 13.00 (14.00, ora Romaniei) de catre presedintele Republicii Giorgio Napolitano la Palatul Quirinal.

 Regina, in varsta de 87 de ani, si sotul sau, printul Philip, in varsta de 92 de ani, au fost primiti in mica Piata Ioan Paul al II-lea de catre secretarul de Stat Pietro Parolin, dupa care au fost condusi in biroul Papei de la Marea Sala Paul al VI-lea.

Vointa celor doua parti „este ca aceasta intalnire sa fie informala si familiara”, a subliniat preotul Federico Lombardi, un purtator de cuvant al Vaticanului, adaugand ca biroul a fost ales pentru ca este usor accesibil.

Intrevederea cu Papa a fost scurta, in pofida faptului ca exista destul de multe subiecte delicate, in principal cu privire la evolutii la nivelul societatii care-i divizeaza pe anglicani si catolici, dar si pe anglicani intre ei (hirotonisirea femeilor, casatoria intre persoane de acelasi sex).

Plecarea catre Biserica Catolica a sute de preoti anglicani, din cauza dezacordului fata de pozitii considerate prea liberale ale Bisericii lor in privinta unor probleme precum casatoria sau homosexualitatea, a tensionat relatiile intre cele doua institutii incepand din 2009. De asemenea, hirotonisirea femeilor in Biserica Anglicana este una dintre diferentele de fond cu Roma, care o exclude.

Cu toate acestea, relatiile lui Francisc cu Justin Welby sunt calduroase, iar cele doua biserici au pozitii apropiate in privinta celor mai multe subiecte. Cadourile Papei par sa releve acest lucru.

 O alta problema de societate foarte actuala este intrarea in vigoare a casatoriei intre persoane de acelasi sex in Anglia. Biserica Catolica britanica s-a opus proiectului Guvernului lui David Cameron, prin vocea cardinalului Gerard Vincent Nichols, arhiepiscop la Westminster, instalat in aceasta functie de catre Francisc, in februarie.

Al cincilea papa intalnit de regina

Temele abordate in cursul intalnirii nu au fost facute publice.

Un subiect „fiebinte” nu a fost abordat aproape sigur in cursul intalnirii, si anume Razboiul Malvinelor (Insulele Falklands), care s-a incheiat cu victoria Marii Britanii, in 1982, in timpul Guvernului lui Margaret Thatcher.

Papa argentinian, fostul cardinal Jorge Bergoglio, a vorbit in trecut despre acest teritoriu pe care l-a numit insulele „noastre”.

 Insa locuitorii Insulelor numite de catre britanici Falkland au votat cu o majoritate zdrobitoare (99,8%) sa ramana teritoriu britanic.

Ambasadorul britanic la Vatican Nigel Baker a declarat joi dimineata ca „Vaticanul a fost foarte clar: va respecta aceeasi pozitie neutra pe care a promovat-o intordeauna in acest caz”.

Francisc este al cincilea papa pe care il intalneste Elisabeth a II-a. In cursul indelungatei sale domnii, regina a mai efectuat doua vizite la Vatican, pentru a se intalni cu Papa Ioan al XXIII-lea, in 1961, si Ioan Paul al II-lea, in 2000.

Pe cand era printesa, cu un an inainte sa-i succeada la tron tatalui sau George al VI-lea, ea s-a intalnit cu Papa Pius al XII-lea, in 1951, intr-o perioada in care anglicanii erau rau vazuti la Vatican si invers.

Cand Benedict al XVI-lea a vizitat Scotia, in 2010, el a fost primit de catre Elizabeth la Palatul Regal Holyroodhouse.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img