Vaslui: Subsolurile reprezinta adevarate BOMBE ECOLOGICE.

Publicat:

O buna parte din blocurile din municipiului Vaslui au subsolurile inundate apã si tot felul de mizerii. In aceste spatii insalubre, sobolanii, gandacii, tantarii, dar si eu miros total neplacut, sunt “universul cunoscut” de sub picioarele vasluienilor. La douã dintre asociatiile din oras, 70% din subsoluri sunt inundate cu apã mizera. Presedintii de asociatii sustin cã, pe langã lipsa banilor, dezastrul din subsoluri are drept cauzã faptul cã “unii locatari nu stiu sã trãiascã la bloc”.

Zone din municipiul Vaslui cum ar fi Garã I, II si IV, dar si in alte cartiere din oras, subsolurile reprezintã adevãrate bombe ecologice, o sursã nesfarsita de infectii si microbi. Din pãcate, curatarea acestor perimetre si igienizarea lor reprezintã o problemã extrem de delicatã. Directorul SC Aquavas SA Vaslui, spune cã aceste operatiuni cad in sarcina asociatiilor de proprietari existente. “In zona Gãrii, panza freaticã este mai sus si apa se infiltreazã in subsoluri. Probleme sunt si in cartierele Ana Ipãtescu si Racovita. Iar o parte dintre subsoluri au fost prevãzute cu pompe de extragere a apei, insã acestea nu mai functioneaza. Asociatiile de proprietari trebuie sã isi rezolve aceste probleme”, a spus Ticu Bahnariu.
Constantin Ilas, presedintele Asociatiei nr. 3 din Vaslui, ne-a spus cã la asociatia pe care o conduce 70% din subsoluri sunt pline cu mizerie si apã, iar motivul este simplu: pe locatari ii intereseazã doar ce este dincolo de prag, ce este al lor. “Blocurile au fost prevãzute cu o coloanã de captare a apei care o ducea la canalizare. Acum, de pe sarpante, toatã apa se scurge la baza blocurilor, instalatiile sunt defecte, iar atunci cand se infundã si canalizarea, totul se deverseazã in subsoluri. Avem in subsoluri tantari, sobolani, gandaci, tot felul de mirosuri. Mai mult, urina de la subsoluri se transformã in amoniac, care pãtrunde in fisurile din pereti si atacã structura de rezistentã a imobilului. Apa curatã nu afecteazã betonul, dar apa cu mizerii il atacã foarte puternic”, a spus Constantin Ilas. In opinia acestuia, pentru a rezolva problema este nevoie de bani. Pentru curatenia unui subsol, inclusiv spãlarea peretilor, un proprietar de bloc trebuie sã achite circa 150 de lei.

Proprietarii nu stiu sa utilizeze instalatiile

Marin Mihalache, presedintele Asociatiei de Proprietari nr. 24, din zona Gãrii, spune cã pentru ca subsolurile sã se mentina curate trebuie schimbate toate instalatiile. “Principala hibã este aceea cã nu stim sã trãim la bloc. Noi am fãcut curat la unele subsoluri, iar oamenii nu au vrut sã vinã nici mãcar sã receptioneze lucrarea. Repet, problema noastra fundamentalã este constiinta cetateanului. Dai varzã, dai carpe, dai pampersi in closet! Aici e vorba de educatia locatarilor! A conchis Marin Mihalache

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img