luni, 27 martie, 2023

10 martie 1876, ziua cand Alexander Graham Bell a testat atunci telefonul

Publicat:

Acum 138 de ani Alexander Graham Bell vorbea pentru prima data la un prototip de telefon. Inventia sa, marcata de controverse, a schimbat omenirea pentru totdeauna.

Cursa spre inventia telefonului In 1874 Bell a inceput sa lucreze la un aparat de telegrafie armonic. Bell considera ca mai multe arcuri lamelare la diferite frecvente ar putea transforma curentul in sunet. Dar nu avea niciun model. Bell a primit finantare de la Gardiner Hubbard si Thomas Sanders. In martie 1875 Bell l-a vizitat pe Joseph Henry, directorul Institutului Smithsonian si i-a cerut un dispozitiv electric cu mai multe arcuri prin care spera sa transmita vocea. Henry considera ca Bell are cumva inceputul unei mari inventii. Dupa ce l-a cunoscut pe inginerul Thomas Watson, Bell a intrat in ultima faza a implementarii ideii sale. Primul moment cand cei doi stiau ca sunt pe drumul cel bun a fost pe 2 iunie 1875. Elisha Gray experimenta si el si a folosit un transmitator cu apa. Pe 14 februarie 1876 Gray a depus patentul unui… telefon. In aceeasi dimineata Bell a depus si el cererea.

10 martie 1876, momentul care a schimbat o lume Bell a folosit un telefon cu un transmitator lichid, asemanator cu designul lui Elisha Grey. Vibratia diafragmei a facut un ac sa vibreze in apa, schimband rezistenta electrica din circuit. Bell a vorbit. “Domnule Watson, vino aici. Vreau sa te vad”. Watson a auzit cuvintele. A fost prima convorbire telefonica. Ca orice inventie serioasa, nici aceasta nu a fost lipsita de controverse. Bell a fost acuzat ca i-a furat inventia lui Gray, care a explicat sistemul de telefonie care se ajuta de apa. Dar Bell a reusit sa replice, folosind un patent mai vechi, care inlocuia apa cu mercurul. Mai tarziu, s-a aflat ca Bell a mituit angajatul de la serviciul de patente pentru a-si inregistra inventia. 100 de dolari si telefonul a fost a lui. Telefonul a evoluat chiar rapid. Pe 3 august, in acelasi an, Bell a facut o demonstratie a unei convorbiri la o distanta de 8 kilometri. Inventia telefonului a fost atat de simpla, dar contine si o anecdota care ar fi schimbat poate fata telecomului astazi. Bell si partenerii sai s-au oferit sa vanda patentul telefonului catre Western Union (cea mai mare firma de telegrafie din lume) cu 100.000 de dolari. Oficialii firmei au considerat ca telefonul e doar o jucarie. Doi ani mai tarziu, nici daca ar fi dat 25 milioane de dolari nu ar mai fi putut sa se bucure de acest patent.

In 1877 compania de telefonie Bell era fondata, iar noua ani mai tarziu SUA avea 150.000 de abonati la telefonie. Bell a achizitionat patentul lui Edison privind microfonul de carbon si a facut telefonul practic pentru distante lungi. Istoria telefoniei scrisa de Bell a continuat in 1915, cand Bell si Watson au vorbit peste continentul american, de la New York si San Francisco.

Bell dupa Bell Ca sa intelegeti influenta pe care a avut-o inventia lui Bell, trebuie sa vedem cum a evoluat firma sa. Daca multe alte inventii nu s-au continuat prin firme de succes, Bell a reusit sa fie si un afacerist urias. In 1889, Bell s-a dus la American Telephone and Telegraph Company. Mai simplu AT&T. In secolul XX AT &T a avut monopol, iar in cultura populara a devenit Ma Bell. Istoria dupa telefonul lui Bell Telefonul fix este deja aproape istorie. Telefonul mobil a castigat planeta incepand din anii ’90 pana astazi. De asemenea, liniile de comunicatii GSM nu mai au monopol, ci convorbirile cu ajutorul internetului incep sa devina mainstream. WhatsApp, Skype, acestea inlocuiesc serviciile traditionale.

Pe aceeași temă

Distribuie:

Cele mai citite